Pressmeddelande
Från Västra Götalandsregionen
2010-05-07 15:00


Unik samverkan ger bättre sjukvård i Strömstad och Tanum


Ett unikt brett samverkansprojekt, mellan bland andra Västra Götalandsregionen och Strömstads och Tanums kommuner, ger bättre tillgänglighet och service till invånarna, genom att de gemensamma resurserna under jourtid nyttjas bättre. Det är grundtanken i det projekt som initierats av NU-sjukvården och efter ett års förberedelser nu inletts.

I måndags startade pilotprojektet som pågår året ut. Under jourtid finns både ambulans med sjuksköterskekompetens och kommunernas sjuksköterskor för patienter inskrivna i hemsjukvården. Dygnet runt finns också sjukvårdsrådgivningen tillgänglig för att ge råd om vård via telefon. Genom att knyta samman de olika resurserna kan servicen till invånarna stärkas.

- Det allra bästa med det här projektet är att vi kan ge omhändertagandet så nära patienten som möjligt, med bibehållen kvalitet. Vi tar ett steg i riktning mot att skapa en sömlös samverkan, där vi inte i första hand tänker utifrån respektive organisation utan tar ett gemensamt ansvar för invånarnas behov, konstaterar Håkan Sundberg, sjukvårdsdirektör vid hälso- och sjukvårdskansliet i Uddevalla och ordförande i projektets styrgrupp.

Det innebär i praktiken bland annat att sjukvårdsrådgivningen kan få hjälp av ambulanspersonal eller kommunsköterskan med en bedömning eller insats hos en vårdtagare.

- I vissa fall kan det vara svårt att bedöma en patient enbart på information via telefonen, då känns det jättebra att ha en möjlighet att få en sjukvårdskunnig person som kan åka till patienten och göra en bedömning på plats, menar verksamhetschefen för Sjukvårdsrådgivningen Elisabeth Kvilén Eriksson.

Om en patient larmar kommunsköterskan när han/hon är upptagen, kan en ambulans i beredskap gå in och hjälpa patienten. På motsvarande sätt kan kommunsköterskan åka till en patient som larmat ambulans, om ingen finns ledig i närområdet, och kan inleda vård i avvaktan på ambulansens ankomst.

-Det är en jättevinst att kunna ge patienten snabba insatser i en trygg hemmiljö, säger Ann Vikingsson Karlsson, nattsjuksköterska i Strömstads kommun. Dessutom är det skönt att känna att det finns kollegor som kan hjälpa till nattetid när man annars är ganska ensam om det behövs hjälp att lyfta en patient till exempel.

För att kunna genomföra projektet har utbildning genomförts gentemot kommunsköterskor och ambulanssköterskor, och vissa kompletteringar av utrustning har skett. En utvärdering av projektet kommer att genomföras i slutet av året och om projektet slår väl ut, är målet att på sikt sprida det till andra områden i Fyrbodal.

Deltagare i projektet:
• Tanums kommun
• Strömstads kommun
• NU-sjukvården
• Primärvården Fyrbodal inklusive Sjukvårdsrådgivningen
• Hälso- och sjukvårdskansliet, Uddevalla
• SEMA Ambulans
• Vårdcentralen Linden



Kontaktperson: Håkan Sundberg, hälso- och sjukvårdsdirektör, tfn 0703-407545
Hans Svensson, områdeschef akutverksamheten, NU-sjukvården, tfn 0768-429940 Ola Lindström, förvaltningschef Strömstads kommun, tfn 070-3009714 Elisabeth Kvilén Eriksson, verksamhetschef, Sjukvårdsrådgivningen Fyrbodal, tfn 070-3392116


Läs meddelandet som PDF