Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2009-05-27 20:00


Från styrelsens sammanträde 2009-05-27

Uppgradering av magnetröntgen på Uddevalla sjukhus


Styrelsen fattade beslut om att ansöka om investeringsmedel för att kunna uppgradera den radiologiska utrustningen på Uddevalla sjukhus. NU-sjukvården fortsätter att förbättra tillgängligheten till vården, men har ett fortsatt stort underskott.

Uppgradering av radiologisk utrustning i Uddevalla

Den nuvarande magnetkameran på Uddevalla sjukhus är inköpt 2001 och behöver inom 2-3 år ersättas med en ny. Genom en uppgradering av magnetkameran förlängs livstiden och NU-sjukvården får tillgång till en modern utrustning som motsvarar dagens krav på undersökningar. Magnetkamera används till olika typer av neurologiska och ortopediska undersökningar samt vissa typer av kärlundersökningar. Uppgraderingen ökar kvaliteten på undersökningarna och ger samtidigt möjlighet att använda sig av fler typer av undersökningar.

Tillgängligheten har förbättrats ytterligare

Till och med april månad har NU-sjukvården förbättrat tillgängligheten ytterligare och klarar nu vårdgarantin för 92 % av patienterna när det gäller mottagningsbesök, respektive 86 % när det gäller behandling. För femte månaden i rad klarar barn- och ungdomspsykiatrin vårdgarantin till 100 %. Antalet anställda minskar något och även sjukfrånvaron fortsätter att minska. Det ekonomiska resultatet till och med april är -70 miljoner kronor. Prognosen för helåret är, liksom tidigare, -95 miljoner kronor.

Åtgärdsplan börjar ge effekt

NU-sjukvården behöver effektivisera sin verksamhet för att nå en budget i balans. Ett antal åtgärder har satts in, bland annat pågår arbete för att effektivisera läkemedelsanvändningen, anpassa bemanningen till vårdprocesserna, se över olika arbetsgivarfrågor, minska kostnader för resor och utbildningar och minska vårdrelaterade infektioner. I och med åtgärderna genomförs en minskning av antalet anställda i NU-sjukvården med motsvarande 200 helårsanställda. Uppföljningen visar att de aktiviteter som nu pågår inte är tillräckliga för att genomföra åtgärdsplanen. Styrelsen betonar därför att åtgärdsplanen för 2009 gäller och ska klaras av, och vill också att en åtgärdsplan för att nå nollresultat för år 2010 ska presenteras vid styrelsens sammanträde i augusti.




Kontaktperson: Britt-Marie Andrén Karlsson, styrelsens ordförande, tfn 0705-61 50 38
Peter Spjuth, vice ordförande, tfn 0701-50 79 29 Sten Axelsson, sjukhusdirektör, tfn 0705-64 12 99 Vivian Komstadius, styrelsens informatör, tfn 0730-60 60 77


Läs meddelandet som PDF