Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2007-11-02 12:30


Viktig information från Medicinkliniken Näl

Utökad tid för trombolysverksamheten


Under ett års tid har NU-sjukvården utfört Trombolys, det vill säga propplösande behandling vid stroke. Ett litet antal patienter har fått trombolys med gott resultat och därför utvidgas nu verksamheten för att ännu fler ska kunna få behandlingen. Trombolys har hittills utförts både på Uddevalla sjukhus och Näl på vardagar mellan kl. 8-16. Från och med den 24 september har verksamheten också utökats på Näl och utförs mellan klockan 7-20, alla dagar i veckan.

- Att vi nu kunnat utöka tiden är naturligtvis positivt för patienter som drabbas av stroke, så det känns bra, säger Ing-Marie Torvad som är vårdenhetschef på Näls strokeenhet. Under året som gått har vi förberett oss för att kunna utöka tiden för behandling genom att ytterligare trimma organisationen och fortsätta med olika utbildninginsatser.

För den som drabbats av en stroke är tiden en avgörande faktor för hur väl skadorna kan åtgärdas. Alla strokepatienter tas omhand snabbt när de kommer akut, även om inte alla har de kriterier som krävs för just trombolysbehandling. Därför, menar Arne Allard som är neurologläkare på Medicinkliniken på Näl, är det viktigt att fler blir medvetna om vilka symtom som visar sig vid en stroke.

- Känner man en akut svaghet i ena armen och plötsliga talsvårigheter till exempel, ska man ringa 112.

 

------------------------------------------------------------------------ 

FAKTA TROMBOLYS

Trombolys minskar risken för bestående handikapp och död med 50-60% och behandlingen beräknas vara aktuell för ca 5% av de patienter som drabbas av akut stroke. För att en patient ska vara aktuell för trombolysbehandling måste en del kriterier vara uppfyllda. Patienten måste bland annat vara mellan 18 och 80 år och behandlingen måste påbörjas inom tre timmar efter insjuknandet. Därför är det viktigt att få patienterna till sjukhus så tidigt som möjligt för att kunna ställa diagnos och påbörja behandling i tid. I NU-sjukvården utvärderas alla trombolysbehandlingar som utförs kontinuerligt.

 

SÅ YTTRAR SIG STROKE

Om du…

-         plötslig känner domning eller förlamning i ansikte, arm eller ben

-         plötsligt får svårt att tala eller förstå vad andra säger

-         plötsligt märker att synen försämras på ena eller båda ögonen

-         plötsligt får väldigt ont i huvudet utan rimlig orsak

-         plötslig får svårt att hålla balansen eller styra arm eller ben

 

... då kan det vara stroke: sök hjälp omedelbart! RING 112



Kontaktperson: Arne Allard, Neurologläkare på Medicinkliniken Näl, tfn via växel: 0520-91000
Hasse johansson, Verksamhetschef på Medicinkliniken Uddevalla sjukhus, tfn: 070-3726709 Johanna Wiechel, informatör NU-sjukvården, tfn: 0705-080539


Läs meddelandet som PDF