Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2009-10-07 10:00


Utredningen kring läkarna på ortopedkliniken avslutad


De läkare som arbetat via bemanningsföretag på den egna kliniken, har inte begått något formellt fel då arbete beviljats av verksamhetschefen. En läkare har fått en skriftlig tillrättavisning med anledning av arten och omfattningen av de bisysslor som bedrivits.

Tidigare har NU-sjukvården redovisat omständigheterna kring användningen av bemanningsföretag på ortopedkliniken, vilka framkommit i samband med en granskning. Vid denna granskning visade det sig att 9 av klinikens 34 egna läkare arbetat via bemanningsföretag på egen klinik. Verksamhetschefen valde att avgå, som en följd av granskningen.

De nio inblandade läkarnas agerande har också granskats, med stöd av regionens personalstrategiska avdelning. Utredningen kring de enskilda läkarnas agerande är nu slutförd. Läkarna bedöms inte ha begått några formella fel då de arbetat via bemanningsföretag på den egna kliniken, eftersom deras arbete varit beviljat av verksamhetschefen. I de fall där ovarsam hantering av tidsredovisning förekommit, kommer denna att regleras.

Arbetsgivaren kommer dock att tilldela en läkare en skriftlig tillrättavisning då arten och omfattningen av hans bisyssla varit alltför stor. Därutöver kommer läkaren i dialog med arbetsgivaren att avveckla engagemang och uppdrag vid sidan av sin anställning i NU-sjukvården, samt reglera den tidsskuld som sidoverksamheterna bidragit till.

Läkarföreningen har påtalat att det på kliniken funnits en brist på tydlighet i regelverket kring bisysslor, och att detta kan ha bidragit till att omfattningen i ett enskilt fall blivit alltför stor.

Läkaren har varit avstängd från sitt arbete under tiden som utredningen pågått men återgår nu i tjänst. Personalchef Peter Larsson menar att det är positivt att frågan kan lösas på ett sådant sätt att den erfarna läkaren kan fortsätta att bidra kliniskt i verksamheten.

– Vi är överens om att ortopedkliniken har valt en olycklig lösning för att hantera sitt tunga produktionsuppdrag. Det är viktigt att den här typen av företeelse inte uppstår igen, med de lojalitetskonflikter det riskerar att föra med sig. Det har blivit en stor publicitet kring den här frågan, något som inte har gagnat vare sig NU-sjukvården eller dess medarbetare. Nu hoppas vi att vi kan lämna de här händelserna bakom oss och se framåt, menar sjukhusdirektör Sten Axelsson och Magnus Söderbergh, vice ordförande i läkarföreningen i Nordvästra Götaland.

– De viktigaste frågorna just nu är att snabbt få en fungerande ledningsorganisation på plats för ortopedkliniken och att det utökade produktionsuppdraget för 2009 fullföljs, så att patienterna inte blir lidande, menar områdeschef för opererande specialiteter Bengt Ekelund.

För regionens del kommer personalstrategiska avdelningen inom Västra Götalandsregionen att genomföra en händelseanalys för att utreda närmare varför så många anställda inom regionen används inom bemanningsföretag för arbete inom regionens egna verksamheter. I händelseanalysen kan eventuella brister i regelverken upptäckas för att senare åtgärdas.



Kontaktperson: Vivian Komstadius, informatör, tfn 0730-60 60 77


Läs meddelandet som PDF