Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2013-10-25 14:00


Beslut i NU-sjukvårdens styrelse

Utvecklingsplan visar vägen in i framtiden


Ägare, beställare och utförare står gemensamt bakom den utvecklingsplan, som idag fastställdes av NU-sjukvårdens styrelse, och som ska vägleda verksamheterna de kommande tio åren.

I planen tydliggörs bland annat det medicinska uppdraget samt vilka profilområden som förvaltningsledningen vill stärka och utveckla. Här beskrivs också de medicinska samband och krav på effektivitet som är utgångspunkterna för att skapa en god fördelning av verksamheterna mellan de två sjukhusbyggnaderna i Trollhättan och Uddevalla samt vilken stödstruktur som behövs för att skapa patientsäkra och effektiva processer.

Prioriterade utvecklingsområden i det fortsatta arbetet är optimering av processer, kompetensförsörjning, styrning och ledning samt verksamhets- och processutveckling.

– Jag hoppas att utvecklingsplanen ska vara ett stöd i det långsiktiga arbetet för att få en verksamhet och ekonomi i balans, inte minst eftersom såväl ägare, beställare och utförare så tydligt står bakom inriktningen, menar regionrådet Gert-Inge Andersson.

– Vi hoppas att patienterna ännu mer kommer att uppleva en tillgänglig, god och säker vård, där NU-sjukvården klarar sitt uppdrag med god kvalitet, trots de många utmaningar sjukvården står inför, säger Carina Åström, ordförande i NU-sjukvårdens styrelse. Mer konkret kommer patienten bland annat att gynnas av starkare samband i den akuta vården när akutortopedin flyttar till NÄL.

– Jag förväntar mig att patienterna inom en snar framtid kommer att märka av en större tillgänglighet till planerade operationer inom NU-sjukvården. När den planerade verksamheten vid Uddevalla sjukhus inte störs av den akuta verksamheten kan den bli riktigt bra. Det ligger helt i linje med det arbete vi genomför just nu i hela Västra Götalandsregionen med en produktionsstyrning som syftar till högre kvalitet och bättre tillgänglighet, kommenterar regiondirektör Ann-Sofi Lodin.

– Jag ser positivt på utvecklingsplanen och ser att den följer den utveckling vi som beställare ser framför oss. Inte minst är jag glad över att NU-sjukvården betonar samverkan med sina vårdgrannar som en viktig fråga för framtiden. Den är en förutsättning för att både NU-sjukvården och övriga vårdgrannar, framförallt primärvård och kommun, ska kunna erbjuda hälso- och sjukvård efter behov på ett patientsäkert och kostnadseffektivt sätt, kommenterar Håkan Sundberg, chef på hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli i Uddevalla.

– Den här utvecklingsplanen innebär evolution, ingen revolution. Vi ser att vi framöver, efter akutortopedins flytt till NÄL, kommer att ha ett mindre fokus på att flytta verksamheter och desto större fokus på att fortsätta utveckla kvaliteten i vården, konstaterar sjukhusdirektör Lars Helldin.

Det var i april 2013 som Regionfullmäktige beslutade om en åtgärdsplan för ekonomi och verksamhet i balans i NU-sjukvården. En av åtgärderna var att ta fram en utvecklingsplan för NU-sjukvården. Arbetet genomfördes mellan maj och oktober, då olika former av dialogmöten med sjukhusledning, områdesledningar och medarbetare hållits. Den målbild för NU-sjukvården som styrelsen beslutade om i maj, har varit utgångspunkt för utvecklingsplanens inriktning och prioriteringar.



Kontaktperson: Carina Åström, ordförande, tfn 070-290 60 85
Anne-Lie Sundling, vice ordförande, tfn 072-725 56 00 Lars Helldin, sjukhusdirektör, tfn 073-376 72 40


Läs meddelandet som PDF