Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2008-02-26 14:30


Välkommen till invigning av NU-sjukvårdens nya palliativa vårdavdelning, Uddevalla sjukhus torsdag 28/2


Pressen hälsas varmt välkommen till invigningen av NU-sjukvårdens nya palliativa vårdavdelning på Uddevalla Sjukhus, plan 14.


Mellan kl. 10.00–12.00 torsdagen den 28 februari är det öppet hus.

Klockan 11.00 hålls en invigningscermoni av Britt-Marie Andrén Karlsson, NU-styrelsens ordförande och Maria Bruhn, Vårdsamverkan FyrBoDal, samt Kristina Palmberg, Palliativa enheten.

Under eftermiddagen ges föreläsningar i gamla Vårdskolan med start kl. 13.00 då Bengt Frisk med flera berättar om "Vägen till den Palliativa enheten i NU-sjukvården".
Mellan klockan 14.00 – 16.00 föreläser Barbro Beck-Friis, professor emerita i geriatrik, om palliativ vård under rubriken ”En väg mot livskvalitet”.

Fakta:

Palliativ vård innebär en aktiv helhetsvård. Målet är att skapa största möjliga livskvalitet för patienten i ett skede där sjukdomen inte längre går att bota och där överlevnadstiden är begränsad. Symptomlindring, stöd, samarbete och kommunikation utgör hörnstenar i den palliativa vården.
 
Palliativ vård ska ses som ett förhållningssätt där patienter och närstående ska vara i centrum och där alla insatser utgår från ett helhetsperspektiv. Palliativ vård handlar aldrig om enstaka insatser utan är ett samlat omhändertagande utifrån patientens fysiska, psykiska, sociala och andliga behov. För att kunna ge palliativ vård behövs många olika yrkeskompetenser, därför har den palliativa enheten en multiprofessionell bemanning.

För att vårdkedjan ska fungera är samarbetet mellan kommunernas hemsjukvård och primärvården oerhört viktig. I och med öppnandet av den nya vårdavdelningen kan den palliativa enheten i NU-sjukvården nu ge råd och stöd dygnet runt.

Den nya palliativa vårdavdelningen har just nu 12 vårdplatser. I de palliativa teamen finns cirka 180 patienter inskrivna. Det innebär att de allra flesta vårdas hemma eller i annat boende. Vårdavdelningen ska vara en trygghetsavdelning dit patienter kan komma för att få hjälp med att lindra de symptom som sjukdomen för med sig.



Kontaktperson: Avdelningschef Kristina Palmberg, 0522-934 52
Verksamhetschef Bengt Ekelund, 0522-912 87


Läs meddelandet som PDF