Pressmeddelande
Från Västra Götalandsregionen
2012-05-15 11:00


Här kommer vården till patienten - inte tvärtom


Sjukvården står inför ett systemskifte. Invånarna blir allt äldre och mer vårdkrävande, samtidigt som antalet vårdplatser på sjukhusen och antalet särskilda boenden i kommunerna minskar.

För att möta de nya behoven krävs att de olika vårdgivarna börjar samverka med varandra på ett mer omfattande sätt och vågar utmana det traditionella sättet att se på sjukvård.

I Fyrbodal i Västra Götalandsregionen har kommunal hälso- och sjukvård, vårdcentraler och sjukvårdsrådgivningen 1177 inom primärvården, ambulansverksamheten och MÄVA (medicinsk äldrevårdsavdelning) inom NU-sjukvården tillsammans byggt upp ett nytt sätt att ge vård – ett system där vården kommer till patienten istället för tvärtom.

Vi kallar det för Samverkande sjukvård.

Måndagen den 21 maj mellan kl. 09.00-16.00 arrangerar NU-sjukvården och Hälso- och sjukvårdnämndernas kansli i Uddevalla konferensen ”Samverkande sjukvård – modell och verklighet” .

  • Från pilotprojekt till fullskalig satsning – detta är samverkande sjukvård
  • Så här arbetar vi - och så lyckades vi
  • Mobil vård med modern teknik – exempel från vårdgrannar i Östfold
  • Hur möter vi framtidens utmaningar?
    Avslutande paneldebatt med bl a Helene Eliasson, ordf. Hälso- och sjukvårdsutskottet i Västra Götalandsregionen, Lars Helldin sjukhusdirektör, NU-sjukvården Håkan Sundberg. hälso- och sjukvårdschef HSK, Uddevalla, Ronnie Brorsson, kommunalråd i Strömstad

Moderator: Carin Hjulström

Media hälsas välkomna att delta i hela eller delar av konferensen, lunch finns att köpa på hotellet.

Datum: Måndagen den 21 maj, 2012
Tid: 09.00-16.00 (kaffe serveras från kl. 08.00)
Plats: Quality Resort i Strömstad, Kebalvägen 229, Strömstad

Länk till hela konferensprogrammet (pdf-fil)
 

Om Samverkande sjukvård – samverkan på riktigt

Projektet Samverkande sjukvård startade i Strömstad och Tanum för drygt två år sedan som ett pilotprojekt. Under 2012 ansluter sig fler kommuner i Bohuslän och Dalsland. Inriktningen är att modellen ska införas i hela FyrBoDal. Projektet syftar till att öka samarbetet mellan ambulansverksamheten och MÄVA inom NU-sjukvården, kommunala hälso- och sjukvården, primärvården och sjukvårdsrådgivningen 1177. Detta för att se till att de samlade hälso- och sjukvårdsresurserna utnyttjas bättre.

Samarbetet innebär till exempel att om alla ambulanser är upptagna så ska sjuksköterskor i kommunerna kunna åka till patienten för att göra en första bedömning. På samma sätt kan ambulansens personal hjälpa till genom att åka till en patient då kommunens sjuksköterskor är överbelastade.

Närmsta möjliga vård på rätt ställe

En tanke med projektet är att kunna erbjuda vård närmare patienterna. En annan är att i större utsträckning kunna leda patienter till rätt vårdnivå utan att de behöver passera akutmottagningen för att på så sätt skapa en så smidig väg genom vården för patienten som möjligt. Till exempel kan ambulanssköterskor, kommunsköterskor och primärvårdens sköterskor bedöma vilka patienter som har behov av att få komma till MÄVA och dessa patienter kan sedan få komma direkt till MÄVA utan att behöva passera akutmottagningen. 

Högskoleutbildning ger ökad kompetens

Projektet ställer nya krav på kompetens hos sjuksköterskorna i ambulanserna och i kommunernas hemsjukvård varför en ny högskoleutbildning har tagit fram. Utbildningen köps in från Högskolan Väst och genomförs som en uppdragsutbildning där deltagarna läser en dag i veckan under en termin. Den första delen av utbildningen ska ge kunskaper i prehospitala bedömningar av äldre med stort vårdbehov och är på 7,5 högskolepoäng, den andra delen, även den på 7,5 högskolepoäng, ger kunskaper i medicinsk bedömning – akutsjukvård.

Följ utvecklingen av Samverkande sjukvård på www.prevard.se



Kontaktperson: Hans Svensson, Områdeschef Akutverksamheten, tfn 0768-42 99 40
Håkan Sundberg, hälso- och sjukvårdschef, tfn 0703-40 75 45
NU-sjukvårdens presstjänst, tfn 010-473 81 11


Läs meddelandet som PDF