Det stora förändringsarbetet, kallat Vård 2010, som pågått inom NU-sjukvården de senaste åren, går nu mot sitt slut. De flesta av målen inom projektet har uppnåtts, och har lett till ökad kvalitet och effektivitet i vården. Inom några områden krävs ytterligare arbete för att nå våra mål, det gäller bland annat det akuta omhändertagandet inom medicin, och utvecklingen av tumörsjukvården.
Vård 2010 har ökat vårdens kvalitet
För styrelsen redovisades resultatet av genomförandeprojektet Vård 2010 som syftat till att öka kvaliteten och effektiviteten i NU-sjukvården. Förändringsarbetet har pågått under tre år, där regionfullmäktiges beslut om utvecklingsstrategin för framtidens sjukvård från 2004 varit en viktig utgångspunkt. I och med de förändringar som genomförts de senaste åren finns nu den tyngre akutsjukvården samlad på NÄL, medan Uddevalla sjukhus inriktats mot mer planerad vård. I praktiken har det bland annat inneburit att akut kirurgi och akut medicin samlats på NÄL, medan ögonsjukvård, hudsjukvård och bröstcancerverksamheten har samlats på Uddevalla sjukhus.
För många verksamheter har detta ökat möjligheterna till ökad specialisering och större tillgänglighet till högspecialiserad vård, det gäller till exempel hjärtsjukvård, strokesjukvård, medicinsk äldrevård, infektionssjukvård, intensivvård och mag- och tarmkirurgi.
På några områden har förändringsarbetet inte nått så långt som förväntat, det gäller främst det akuta omhändertagandet av medicinpatienter på NÄL och utvecklingen av tumörsjukvården. Vård 2010 har inneburit en stor ansträngning för NU-sjukvården och dess medarbetare. Trots de stora förändringar som genomförts har NU-sjukvården ändå under de senaste åren lyckats ge samma mängd vård som tidigare, öka tillgängligheten på de flesta områden och minskat kostnaderna.
Styrelsen godkände slutrapporten och uttalade ett varmt tack till projektledningen för det genomförda arbetet.
Uthållighet i utvecklingen av den internmedicinska akutverksamheten
Med anledning av en skrivelse från stora delar av personalen på akutmottagningen, fick styrelsen en beskrivning av vilka åtgärder som pågår för att förbättra det akuta omhändertagandet inom medicinområdet. Det finns en gemensam bild i hela sjukhusledningen om vikten av att uthålligt fortsätta med det intensiva utvecklingsarbetet som pågått det senaste året. En av flaskhalsarna i det akuta flödet har varit vårdplatsbristen inom medicinområdet, därför tillförs medicinområdet nu tjugo nya fastställda vårdplatser. Andra åtgärder som beslutats är att tillföra akutmottagningen förstärkning i form av en servicefunktion vars huvudsakliga uppdrag är att avlasta vårdpersonalen genom att till exempel transportera patienter internt på sjukhuset. Därutöver fortsätter förbättringsarbetet med att till exempel utveckla ett mer teambaserat arbetssätt på akutmottagningen och korta svarstiderna inom diagnostiken.
Sjukhusdirektören fick i uppdrag att till styrelsen närmare redovisa de interna och externa strukturerna för den akuta vårdprocessen, kompetensnivån på akuten, patientsäkerheten och resursbehov.