Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2006-06-22 13:55


Styrelsemöte 060621

Vård 2010


Styrelsen beslutade att godkänna den inriktning i ”Vård 2010” som Sten Axelsson redogjorde för i styrelsen. Vård 2010 är namnet på en arbetsinriktning som ska skapa en till alla delar väl fungerande NU-sjukvård år 2010. Huvudingredienserna i arbetet kommer att bestå i att öka samarbetet över professions- och kommungränserna, kvalitetssäkra den vård som bedrivs samt skapa ännu bättre förutsättningar för att hela tiden utveckla verksamheten. Det huvudsakliga syftet är att förenkla och effektivisera patientens väg genom vården.

Sjukhusdirektör Sten Axelsson har tillsammans med NU-sjukvårdens ledningsgrupp tagit fram en inriktning för det framtida arbetet med vård- och utvecklingsfrågor i NU-sjukvården fram till år 2010. Förutsättningarna för arbetsinriktningen är att det man gör alltid ska möta de behov patienterna har. Framförallt innebär det en effektiv sjukvård av högsta möjliga kvalitet. I utvecklingsarbetet blir därför medarbetare på alla nivåer i organisationen viktiga aktörer och medspelare.

Anledningen till att man behöver ta nya grepp kring sättet att arbeta i NU-sjukvården, är de utmaningar som sjukvården står inför idag. Vården måste klara vårdgarantin, sänka kostnaderna och samtidigt ta del av och driva en allt mer avancerad medicinsk utveckling. Detta kräver ett konsekvent och strukturerat arbetssätt som genomsyrar hela NU-sjukvårdens organisation och dess olika processer. En mycket viktig del i arbetet kommer att handla om att öka samarbetet med kommuner och primärvård. Detta för att fortsätta göra närsjukvården till det nav den ska vara i vårdkedjan som patienterna kommer i kontakt med. Inriktningen i Vård 2010 kommer att bli en ram för det arbetssätt som NU-sjukvården kommer att anamma under de närmast kommande åren.

 

Ekonomirapport för maj

Verksamheten i NU-sjukvården har under maj månad främst präglats av fortsatt arbete med vårdgarantin och de områden som NU-sjukvården fått en tilläggsbeställning på 35,5 mkr för.

Tilläggsbeställningen rör områdena ortopedi, urologi, allmän kirurgi samt hud. Inom övriga områden har arbetet också fortsatt med att minska väntetiderna till mottagningsbesök och behandlingar med resultat att väntetiderna har minskat. Produktionen är fortfarande på en hög nivå och överstiger den budgeterade nivån. Resultatet för månaden är –5,4 mkr och kan förklaras med den höga produktionen. Prognosen för året är fortfarande satt till 0.

 

Administrationsutredningen

Projektledare Ida Wernered informerade om det arbete som hittills gjorts inom administrationsutredningen i NU-sjukvården. Rapporten behandlade hur långt de olika delprojekten kommit och på vilket sätt man arbetat. Utredningen ska vara klar till alla delar i början av hösten 2006. Arbetet i de olika delprojekten visar goda möjligheter till stora effektiviseringar inom hela det administrativa området. Syftet är att genom rationaliseringar inom detta område bidra till de kostnadssänkningar som hela NU-sjukvården måste prestera.

 

Medicinska kvalitetsregister

Styrelsen fick en redogörelse för hur NU-sjukvården och Västra Götalandsregionen ligger till i några av de nationella medicinska kvalitetsregistren som finns. Statistiken visar hur regionerna ligger till i förhållande till varandra och kan på olika sätt hjälpa de olika verksamheterna att se förbättringsområden. Under dagens möte studerades bland annat det nationella hjärtintensivvårdsregistret, stroke-registret, diabetesregistret och det nationella registret för höftledsplastiker.

 

Lex Maria-ärenden

Chefläkaren vid NÄL, Jan Carlström, redogjorde för de anmälningar enligt Lex Maria som gjorts under våren. Styrelsen önskar även följa upp de anmälningar som görs av patienter och uppdrog åt Jan Carlström att återkomma med förslag till hur detta skall kunna följas i fortsättningen.



Kontaktperson: Per Olov Blom, ordförande styrelsen för NU-sjukvården, tfn 0708-94 68 91
Sten Axelsson, Sjukhusdirektör, tfn 0705 – 64 12 99 (För information om beslut, reservationer etc. kontakta: Johanna Wiechel, informatör, tfn 0705-08 05 39)


Läs meddelandet som PDF