Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2008-10-30 16:30


Från styrelsens sammanträde 2008-10-30

Vårdgaranti och bemötandefrågor viktiga 2009


Att klara vårdgaranti och att fortsätta utveckla arbetet kring bemötande blir några av de viktigaste frågorna för NU-sjukvården under 2009. Dessutom fortsätter arbetet med att genomföra en förändrad arbetsfördelning mellan Uddevalla sjukhus och Näl. Det innebär bland annat att bröstverksamheten i april flyttar från Näl till Uddevalla sjukhus, medan all mag- och tarmkirurgi i NU-sjukvården samlas på Näl i januari.

Fortsatta verksamhetsförändringar för bättre kvalitet

Styrelsen beslutade vid sitt sammanträde om verksamhetsplanen för 2009. I den beskrivs de viktigaste frågorna organisationen ska arbeta med under nästa år. För NU-sjukvårdens del, kommer 2009 i stor utsträckning att handla om att fortsätta genomföra förändringar i arbetsfördelningen mellan Uddevalla sjukhus och Näl, exempelvis:
• I januari samlas all kirurgi inom mage och tarm, liksom all akut kirurgi, på Näl
• Närakuten öppnas vid Uddevalla sjukhus i januari
• Ombyggnadsprojekt som avslutas i april, medför att de båda medicinska äldrevårdsavdelningar (MÄVA) hamnar på rätt plats och kan vara i full funktion på Uddevalla sjukhus
• Bröstverksamheten, som tar hand om kvinnor med misstänkt eller konstaterad bröstcancer, flyttas från Näl till Uddevalla sjukhus i april
• Traumaverksamheten flyttar från Uddevalla sjukhus till Näl under hösten

Utveckling av vårdens processer

I enlighet med ett tidigare beslut i styrelsen pågår ett arbete med att utveckla vårdens processer på ett systematiskt sätt. Hittills har två tredjedelar av NU-sjukvårdens slutenvård involverats liksom laboratoriemedicin och patologi. Under 2009 ska samtliga kliniker ha introducerat processutvecklingen i sin verksamhet.

Vårdgarantin ska klaras

Idag klarar inte NU-sjukvården vårdgarantin fullt ut, trots att man ger den vård som beställts av hälso- och sjukvårdsnämnderna i vårt område. Antalet remisser som kommer in till NU-sjukvården har ökat de senaste åren. Den plan som läggs för hur mycket vård NU-sjukvården ska ge under nästa år är anpassad till hur mycket vård invånarna väntas behöva under året, inklusive en fortsatt ökning av inkommande remisser.  Målet för 2009 är att klara vårdgarantin på samtliga enheter, så långt som möjligt genom den vård som ges i egen regi och i andra hand med stöd av andra vårdgivare i Västra Götalandsregionen.

Bemötandefrågor viktiga

I verksamhetsplanen beskrivs att gott bemötande är en viktig del av NU-sjukvårdens uppdrag att ge en trygg och säker vård. Styrelsen vill ytterligare betona vikten av ett gott bemötande genom att ge sjukhusdirektören i uppdrag att ta fram en handlingsplan för att säkerställa ett gott bemötande. Planen och resultaten av åtgärderna ska kunna utvärderas och mätas.



Kontaktperson: Britt-Marie Andrén Karlsson, styrelsens ordförande, tfn 0705-61 50 38
Peter Spjuth, vice ordförande, tfn 070-150 79 29 Sten Axelsson, sjukhusdirektör, tfn 0705-64 12 99 Vivian Komstadius, styrelsens informatör, tfn 0730-60 60 77


Läs meddelandet som PDF