Pressmeddelande
Från Västra Götalandsregionen
2010-12-28 16:00


Styrelsen för NU-sjukvården och hälso- och sjukvårdsnämnderna norra Bohuslän, Dalsland och Trestad

Överenskommelse nådd om sjukvård 2011


Styrelsen för NU-sjukvården och hälso- och sjukvårdsnämnderna norra Bohuslän, Dalsland och Trestad har nått enighet om vårdöverenskommelse för 2011.
Överenskommelsen anger mål, inriktning, innehåll, volymer, ersättning och uppföljning av verksamheterna inom NU-sjukvården.

En tidigare oenighet har gällt hur stor den totala ersättningen till NU-sjukvården ska vara. 40 miljoner kronor har skilt parterna åt.
Bägge parter har skrivit till Regionstyrelsen som har möjlighet att medla i sådana här situationer. Vid en förnyad träff de bägge parterna emellan den 27 december lyckades man dock nå en lösning i ersättningsfrågan.
Lösningen innebär att den del av ersättningen till NU-sjukvården som rör tillgängligheten till vården (vårdgarantin) och är målrelaterad höjs med 15 miljoner kronor till sammanlagt 30 miljoner.

– Från hälso- och sjukvårdsnämndernas sida är vi mycket nöjda med att tillskottet är kopplat till vårdgarantin vilket innebär att vi får ut mer vård för de pengar vi sätter in, säger Ulrik Hammar (FP), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Trestad.

– Det är tillfredsställande  att vi efter  långa förhandlingar nu äntligen har kunnat nå en överenskommelse och därigenom säkrat vårdutbudet under 2011 inom vårt upptagningsområde, kommenterar Britt-Marie Andrén Karlsson (S), ordförande i NU-sjukvårdens utförarstyrelse.

Den totala ersättningen från de tre hälso- och sjukvårdsnämnderna till NU-sjukvården uppgår under 2011 till 3 435 miljoner kronor. Ersättningen är fördelad mellan abonnemang, prestationsersättning, ersättning för riktade uppdrag och målrelaterade ersättningar.

Hälso- och sjukvårdsnämndernas roll är att vara befolkningsföreträdare och beställare av hälso- och sjukvård. Vårdöverenskommelsen 2011 är till stor del uppbyggd kring de mål som Regionstyrelsen och nämnderna formulerat och som är tillämpliga på länssjukvården.
Överenskommelsen omfattar ett ansvar för att bedriva länssjukvård på Uddevalla sjukhus, NÄL, Dalslands, Lysekils och Strömstads sjukhus samt vid psykiatrin och barn- och ungdomspsykiatrins olika öppenvårdsmottagningar.


 



Kontaktperson: Ulrik Hammar, ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden Trestad, mobil 0709-48 04 88
Britt-Marie Andrén Karlsson, ordförande NU-sjukvårdens utförarstyrelse, mobil 0705-61 50 38 Håkan Sundberg, hälso- och sjukvårdschef, tfn 0522-67 08 81, mobil 0703-407 545 Sten Axelsson, sjukhusdirektör, mobil 0705-64 12 99


Läs meddelandet som PDF