Styrelsen för NU-sjukvården beslutade idag att avsluta verksamheten på Källan från och med 31 oktober. Avsikten är att den kompetens som finns på hemmet ska komma fler patienter till godo inom öppenvården. Med tanke på att den berörda patientgruppen fortsatt har stora behov av stöd från samhällets sida, avsätter styrelsen 500.000 kronor för en vetenskaplig kunskapsöversikt om gruppens behov med inriktning på psykiatrins verksamhetsområde . Styrelsen fattade också beslut om att ställa sig bakom inrättandet av ett Stroke forum för stöd och rådgivning till strokepatienter och deras närstående.
Verksamheten vid Källan avslutas
Under onsdagens sammanträde beslutade styrelsen för NU-sjukvården att verksamheten vid behandlingshemmet Källan ska avslutas den 31/10. Källan har haft 12 vårdplatser, där en liten grupp personer med en typ av självdestruktiva personlighetsstörningar vårdats i upp emot tre år. Istället tillförs resurser och kompetens öppenvården så att den kan komma fler patienter till godo.
Utvecklingen inom psykiatrin både nationellt och internationellt, har bland annat inneburit att behandling av patienter med olika psykiska störningar i allt högre grad sker inom öppenvården. Det betyder att antalet slutenvårdsplatser minskar och att behandlingshem lagts ned. Det har dels berott på att man velat komma ifrån det gamla systemet där psykiskt sjuka tvingats bo på sjukhus, men också att man haft knappa resurser och då tvingats spara på all vård. Utvecklingen har även gällt Västra Götalandsregionen där NU-sjukvårdens behandlingshem länge varit det enda med den typen av verksamhet som funnits kvar. Hälso- och sjukvårdsnämnderna, som beställer vård av NU-sjukvården har också en uttalad inriktning att den psykiatriska verksamheten bör gå mot en allt större andel öppenvård. Detta tillsammans med NU-sjukvårdens allt snävare ekonomiska ramar, gör att Källan hade behövt fungera som ett regionalt samarbetsprojekt för att kunna fortsätta drivas.
- Vi har hört av oss både till sjukvårdsnämndernas kansli i Göteborg, SU och regionens hälso- och sjukvårdsutskott för att utreda om det finns någon möjlighet till samfinansiering, säger NU-sjukvårdens styrelseordförande Per Olov Blom. Tyvärr finns inte det och därför har inte NU-sjukvården någon möjlighet att ensamma fortsätta driva psykiatrisk verksamhet på Källan.
Utredningen om den fortsatta verksamheten på hemmet har pågått sedan december och sedan i våras har det varit intagningsstopp på Källan. De patienter som ännu inte är färdigbehandlade, får fortsatt vård utifrån sina speciella behov på de andra avdelningar som finns inom psykiatriska kliniken. Många av de patienter som finns på behandlingshemmet är dock hemmahörande i Göteborg och de kommer att få fortsätta sin behandling inom NU-sjukvården, tills Sahlgrenska Universitetssjukhuset har möjlighet att bereda ny plats för dem.
Sedan diskussionen inleddes om att eventuellt upphöra med verksamheten på Källan har vissa personalförändringar skett. En person har sagt upp sig, ett flertal har redan övergått till andra arbeten inom kliniken. Även de anställda som är kvar efter stängningen kommer att erbjudas tjänster i den öppna vården där deras unika kompetens tas till vara. Det är också NU-sjukvårdens förhoppning att fler patienter, men i andra vårdformer än den som varit på Källan, kommer att kunna erbjudas kvalificerad vård.
Kunskapsöversikt kring vårdbehovet
Den grupp av patienter som vårdats på Källan har stora och komplicerade behov av samhällets stöd, såväl från sjukvården, socialtjänsten och skolhälsovården. Behovet av bättre samlade kunskaper om hur man på bästa sätt förebygger och behandlar grupper och individer med dessa problem är uppenbart. NU-sjukvårdens styrelse vill därför avsätta 500.000 kronor för att ta fram en vetenskaplig kunskapsöversikt som ska belysa behovet av samhällets stöd med särskild inriktning på psykiatrins verksamhetsområde.
Inrättande av Stroke forum Fyrbodal
På initiativ av Strokeföreningen i Fyrbodal har frågan om ett aktivitetscentrum för strokepatienter och deras närstående väckts. Styrelsen för NU-sjukvården beslutade idag att för sin del ställa sig bakom skapandet av ett Stroke forum, som drivs i projektform under ett år, med start hösten 2006. Projektet är ett samarbete mellan Medicinkliniken, Näl i NU-sjukvården, Trollhättans stad, Vänersborgs kommun och Primärvården i Fyrbodal. Stroke forum syftar till att fungera som en mötesplats som i första hand skall ge råd, stöd, information, gemenskap och aktivitet till strokepatienter och deras anhöriga. Stroke forumet kan också fungera som lots till olika myndigheter. Fokus ligger på att stödja det friska hos personer med stroke. Stödet kommer att ges av ett team av läkare, sjuksköterska, sjukgymnast, arbetsterapeut, kurator och logoped.
Remissvar angående motion från sjukvårdspartiet
I en motion till regionfullmäktige föreslår sjukvårdspartiet bland annat att NU-sjukvården ska delas upp så att de olika sjukhusen blir självständiga. I ett remissvar beskriver styrelsen för NU-sjukvården bakgrunden för NU-sjukvårdens bildande, då grundtanken var att förbättra möjligheterna att bibehålla och utveckla en god sjukhusvård inom givna ekonomiska ramar. Dessa skäl är lika relevanta i dagens läge och styrelsen anser därför att någon organisationsförändring i enlighet med det som motionärerna föreslår inte bör ske.