Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2009-10-29 15:00


Från styrelsens sammanträde 2009-10-29

Verksamhetsplan och budget godkändes av styrelsen


Styrelsen beslutade idag att för sin del godkänna vårdöverenskommelsen. Även budget och verksamhetsplan inför 2010 godkändes. Där anges bland annat de viktigaste aktiviteterna under nästa år. Under 2010 kommer genomförandet av förändringarna inom Vård 2010 att fortsätta och avslutas. Då kommer förändringar att ske inom traumverksamheten, anestesi/operation/intensivvård, infektionssjukvården, hudkliniken och ögonsjukvården. Dessutom kommer huvuddelen av utvecklingsarbetet kring Centrum för tumörsjukdomar att genomföras. Även arbetet med att breddinföra ett gemensamt arbetssätt för att utveckla vårdprocesserna fortsätter under 2010. Ett annat prioriterat område kommer att vara den fortsatta uppbyggnaden av FoU-verksamheten inom NU-sjukvården. En långsiktig satsning med att utveckla ledarskap och medarbetarskap pågår, med målet att utveckla dialogen i organisationen.

NU-sjukvården kommer under nästa år att förfoga över nästan 3,8 miljarder kronor för sin verksamhet. Den absolut största delen av dessa kommer från den vårdöverenskommelse som tecknas med hälso- och sjukvårdsnämnderna. I ett särskilt pressmeddelande, tillsammans med hälso- och sjukvårdsnämnderna kommer vårdöverenskommelsens innehåll presenteras.

För att klara budgeten nästa år krävs flera olika åtgärder, verksamhetsanpassad bemanning är en sådan, minskad användning av bemanningsföretag, det fortsatta genomförandet av Vård 2010 och arbete med att minska kostnaderna för användning och distribution av läkemedel är andra.

Bättre bemötande och kortare väntetider krävs

Styrelsen för NU-sjukvården fick information om det processarbete som sker för att utveckla det akuta omhändertagandet i NU-sjukvården. Styrelsen konstaterade att ledamöterna genom press och telefonsamtal får flera patientberättelser om såväl väntetider som dåligt bemötande när det gäller medicinakuten på NÄL. Detta är inte acceptabelt och styrelsen ger därför sjukhusdirektören i uppdrag att tillse att väntetiderna minskas på akuten genom tillsättning av ytterligare en läkarjourlinje samt säkerställa att patienterna bemöts med omtanke och respekt inom vår verksamhet. Styrelsen önskar också att en gemensam målbild för akutverksamheten, som är gemensam för såväl ledning som personal, presenteras på decembermötet.

Nytt uppdrag kring ortopedin

Styrelsen beslutade att med hjälp av en extern konsult utreda förehavanden kring ortopedkliniken under 2008 och 2009, t ex om riktlinjer för bisyssla följts, om dubbel kompensation givits och om det funnits brister när det gäller ledningens roll och ansvar. Även sanningshalten i anonyma brev som inkommit till NU-sjukvården ska utredas. Där finns bland annat uppifter vad gäller anställda ortopedläkare som samtidigt bedriver privatpraktik.



Kontaktperson: Britt-Marie Andrén Karlsson, styrelsens ordförande, tfn 0705-61 50 38
Peter Spjuth, vice ordförande, tfn 070-150 79 29 Sten Axelsson, sjukhusdirektör, tfn 0705-64 12 99 Vivian Komstadius, styrelsens informatör, tfn 0730-60 60 77


Läs meddelandet som PDF