Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2009-09-22 10:00


Hearing om Centrum för tumörsjukdomar

Vi ska rusta för framtidens tumörsjukvård


- Den vanligaste dödsorsaken bland personer under 65 år är cancer. I takt med att fler blir allt äldre kommer antalet personer som drabbas av en tumörsjukdom också att växa. Därför är det viktigt hur NU-sjukvården arbetar med dessa patienter, såväl medicinskt som organisatoriskt.

Med de orden inledde sjukhusdirektör Sten Axelsson en hearing kring Vård 2010-projektets nystartade delprojekt Centrum för tumörsjukdomar, som ägde rum fredagen den 18 september. Hearingen vände sig till NU-sjukvårdens politiskt valda styrelse och dess anställda. Målet var att definiera utgångspunkter och inriktning för centrumbildningen. Chefläkare Peter Daneryd, ansvarig för delprojektets chefsgrupp, sammanfattade bakgrunden och föredrog den föreslagna inriktningen av arbetet mot bakgrund av den utredning han presenterade för ett år sedan.

- Snabb medicinsk utveckling, alltmer komplexa behandlingar, utveckling mot mer individualiserad behandling och gränsöverskridande tvärdisciplinärt och tvärprofessionellt arbete är några av de utmaningar som den onkologiska sjukvården står inför. Fler patienter lever längre med sin sjukdom samtidigt som gruppen med patienter som lever längre efter behandling också blir större och måste kontrolleras. Barncanceröverlevarna blir fler och ställer nya krav på vården, med sina speciella medicinska problem. Både nya diagnostiska metoder och nya behandlingsmetoder är ofta dyra och det hälsoekonomiska perspektivet är svårt att överblicka. Inom NU-sjukvården ska vi hantera detta genom att utveckla vårdprocesser och vårdsamarbetet kring patienter med tumörsjukdomar samt att säkerställa förutsättningarna för en individanpassad terapi för patienter med tumörsjukdomar, underströk Peter Daneryd och redovisade vilka medicinska och organisatoriska utmaningar som den onkologiska sjukvården står inför:

- Det arbetssätt som ska utvecklas inom Centrum för tumörsjukdomar med tvärdisciplinärt och tvärprofessionellt arbete med patienten i centrum är det sätt som ökar i all onkologisk vård. Det är också det arbetssätt som har vetenskapligt stöd.
Det handlar om att analysera vårdprocesserna och se hur de motsvarar vårdens kvalitativa utveckling samtidigt som patienternas krav växer, så att NU-sjukvården står rustad att ta hand om sina invånare också i framtiden, konstaterade chefläkare Lars Körner, projektledare för Vård 2010.

Idag förekommer specialiserad tumörsjukvård inom NU-sjukvårdens olika kliniker. De ansvariga områdescheferna har prioriterat sju tumördiagnoser som de viktigaste arbetsområdena för delprojektet. Överst på listan står cancer with unknown primary, CUP, dvs cancer utan känt ursprung. Dessa patienter behandlas idag på den klinik som ansvarar för det som bäst överensstämmer med de symptom som först uppträder, vilket innebär att patienter med CUP behandlas på olika kliniker inom NU-sjukvården. Ambitionen är nu att identifiera och skapa förbättrade behandlingsprocesser för dessa patienter. De övriga processer som valts ut är vård som finns redan idag och fungerar väl: hudcancer, blodcancer, tjock- och ändtarmscancer, prostatacancer, matstrupscancer och cancer i äggstockarna.
Flera gånger under hearingen underströks att centrumbildningen inte i första hand är en fråga om fysiska lokaler. Arbetsprocessen kring Centrum för tumörsjukdomar är en strategisk utvecklingsprocess som tar sikte på framtiden men har sin utgångspunkt i nuläget. Centrum för tumörsjukdomar kan beskrivas som ett nätverksbyggande kring en befintlig kärna av redan befintlig vård

- Vi ska skapa en plattform för samverkan mellan olika aktörer inom tumörsjukvården, förstärka dialogen och tjänstearbetet med andra regionala centra och med Jubileumskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Innehållet i centrumbildningen kommer att förändras och växa i och med den utvecklingsprocess som nu startar, sa delprojektledare Magnus Sandberg, som ska samordna och driva delprojektet.

- Arbetssättet blir att kartlägga nu- och börläge, fastställa samverkansformer, identifiera de olika stegen och bygga bättre gränssnitt mellan engagerade verksamheter. Vi kommer även att involvera resurser som palliativa enheten samt mottagningarna för cellgiftsbehandlingar och hematologi i arbetet, sa Magnus Sandberg.

Arbetsformen ska vara gränsöverskridande mellan både verksamheter och yrkesgrupper. Samarbetet med Jubileumskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset ska fortsätta och utvecklas. Lokalfrågor är inte i fokus men kan ändå bli aktuellt i ett senare skede. Delprojektet har beredskap för beslut i december för att en driftstart av verksamheten ska kunna ske i början av april 2010 och projektavslut i maj. Kärnan inom Centrum för tumörsjukdomar kommer att finnas på Uddevalla sjukhus men viss verksamhet ska även i fortsättningen finnas på NÄL.

NU-sjukvårdens styrelse uttalade sitt oreserverade stöd för delprojektets inriktning och arbetssätt.

Mer information finns på NU-sjukvårdens webbplats om Vård 2010. 



Kontaktperson: Docent och chefläkare Lars Körner, projektledare Vård 2010, tel 0707-80 05 45
Chefläkare Peter Daneryd, ansvarig för chefsgruppen i delprojekt Centrum för tumörsjukdomar, tel 0705-76 11 22 Magnus Sandberg, delprojektledare för Centrum för tumörsjukdomar, tel 0703-78 71 19 Informatör Vård 2010, Ingegerd Hedén, tel 070-255 12 11


Läs meddelandet som PDF