Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2013-01-03 13:30


Vinterkräksjukan skapar ansträngt läge i akutsjukvården


Efter en julhelg som fungerat väl, började läget bli betydligt mer ansträngt i akutsjukvården under nyårshelgen. Vårdplatssituationen har kontinuerligt försämrats och blev mycket besvärlig under onsdagen och torsdagen. Samtidigt är det fortsatt är många som söker sig till akutmottagningen. Patienter som kommer till akutmottagningen men bedöms kunna tas omhand på vårdcentral eller jourcentral, hänvisas dit.

Vinterkräksjukan har ställt till problem för vårdplatsläget under helgerna, med tidvisa intagningsstopp på flera avdelningar, inte minst de båda medicinska äldrevårdsavdelningarna (MÄVA 1 och 2) på Uddevalla sjukhus och den medicinska akutvårdsavdelningen (MAVA) på NÄL.

Som tidigare är det därför viktigt att avstå från icke helt nödvändiga besök på sjukhuset, om ni eller någon i er närhet har eller har haft magsjukesymtom de senaste 48 timmarna.

Sök vård på det ställe som är bäst anpassat efter vårdbehovet

Det är många som vänder sig till akutmottagningen för att få vård.
De flesta som kommer till akutmottagningen behöver också vård hos oss, men vi ser också att flera patienter som kommer skulle kunna få vård på sin vårdcentral. Vi vädjar därför återigen att i första hand kontakta sin vårdcentral eller jourcentral, alternativt ringa till sjukvårdsrådgivningen 1177.

Om sköterskan på akutmottagningen vid den inledande vårdbedömningen (så kallad triage), drar slutsatsen att patienten kan tas omhand inom primärvården kommer patienten att hänvisas dit utan att läkarbedömning görs på akutmottagningen. På så sätt kan alla patienter få vård på det ställe som är bäst anpassat efter deras behov.

Vad görs på sjukhuset?

Den åtgärdstrappa som finns att ta till vid vårdplatsbrist används, och har inneburit fördelning av patienter inom medicinområdet och placering av medicinpatienter på vårdplatser på andra kliniker. Extra vårdplatser har öppnats upp på geriatrisk ortopedisk avdelning (GOA) på Uddevalla sjukhus och arbete pågår för att öppna upp medicinplatser på avd 43/44 på NÄL. Kontakter har vid olika tillfällen tagits med tjänsteman i beredskap för att bland annat se över möjligheterna att få hjälp från andra sjukhus, men platssituationen är svår även på övriga sjukhus i regionen.

Jag är medveten om att det är en väldigt tuff situation för många av våra medarbetare för att kunna ge patienterna den vård de behöver. Storhelgerna är över men vi vet av erfarenhet att det kommer att ta tid innan vi lyckas arbeta oss ur den här situationen. Alla medarbetare gör stora insatser för att vården ska fungera och jag är tacksam för att alla hjälps åt, säger områdeschef Magnus Kronvall.

 

Det aktuella caliciläget hittar du på NU-sjukvårdens webbplats.



Kontaktperson: Magnus Kronvall, områdeschef medicin, tfn 076-107 10 35


Läs meddelandet som PDF