Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2014-11-20 10:52


Viktigt steg för NU-akademin

NU-sjukvården och Högskolan Väst i ny satsning på kombinationstjänster


               

 

NU-sjukvården och Högskolan Väst tar i höst sitt samarbete till en ny dimension med en satsning på två tjänster där verksamhets- utveckling kombineras med forskarstudier. Satsningen är ett resultat av samarbetet i NU-akademin Väst, som nu tar ett viktigt steg framåt. 

– NU-akademin har stora ambitioner och det här är ett steg i rätt riktning. Vi tar det tillsammans. Det kommer att berika högskolans forskningsmiljö, sjukvården och samhället i stort med nya viktiga lärdomar, säger Högskolan Västs rektor Kerstin Norén. 
– Det är en vidareutveckling av samarbetet som vi hittills haft i NU-akademin. Det känns väldigt positivt att knyta ihop NU-sjukvården med forskning på ett så tydligt sätt. Det bådar gott inför våra diskussioner om hur samarbetet ska vidareutvecklas, säger NU-sjukvårdens sjukhusdirektör Lars Wiklund. 

Informatik och pedagogik

De två tjänsterna som utvecklingsledare med forskarstudier inrättas i NU-sjukvården. I rollen som utvecklingsledare kommer uppgifterna bestå av att arbeta med utveckling och patientsäkerhet utifrån NU-sjukvårdens långsiktiga målarbete.
Forskningen kommer att bedrivas inom två olika ämnesområden, informatik respektive pedagogik, på Högskolan Väst. I båda fallen kommer det att finnas en tydlig inriktning mot arbetsintegrerat lärande, högskolans profilområde som innebär en nära koppling mellan högskolan och arbetsliv i såväl utbildning som forskning. Resultateten av forskningen ska innebära nytta för utvecklingen av vården utifrån ett patientnära perspektiv.

Samspelet mellan teknologi, information och människor

De två utvecklingsledarna/forskarstuderandena som utsetts är redan idag anställda i NU-sjukvården. Helena Vallo Hult, som ska arbeta med informatikfrågorna, arbetar som IT-bibliotekarie på NU-biblioteket. I sin forskning kommer hon att studera samspelet mellan teknologi, information och människor.
– Jag är intresserad av den pågående omställningen från tryckt material till digitalt, hur det påverkar förutsättningarna för informationssökning och kunskapsdelning i arbetslivet och hur man kan utveckla mer effektiva och användarvänliga system som ger vetenskapligt underlag för beslutsfattandet i vården, säger Helena Vallo Hult.

Lärandet på arbetet

Den andra utvecklingsledaren/forskarstuderanden, med inriktning på pedagogik, är Mattias Molin. Han arbetar som HR-partner på NU-sjukvårdens personalavdelning.
–  Jag är nyfiken på hur olika professioners kunskap utvecklas i arbetet, hur lärande sker mellan olika professioner och hur arbetets organisering påverkas av, och i sin tur kan påverka detta lärande, säger Mattias Molin.
 
Helena Vallo Hult och Mattias Molin tillträder tjänsterna 1 december.

-----------------------------

Detta är NU-akademin Väst

NU-akademin Väst bildades 2011 och är ett samarbete med fokus på arbetsintegrerat lärande mellan Högskolan Väst, NU-sjukvården och Närhälsan. Det övergripande syftet är att stärka parternas möjligheter att bedriva framgångsrik utbildning, forskning och verksamhetsutveckling på ett sådant sätt att det kommer parterna och samhället till nytta. NU-akademin Väst har gemensam organisation, ledning, drift och basfinansiering.

Läs mer om NU-akademin Väst



Kontaktperson: Verksamhetsledare Lars Fredén, tfn 0520-22 38 55, sjukhusdirektör Lars Wiklund, tfn 073-660 17 84, rektor Kerstin Norén,
tfn 0520-22 30 50



Läs meddelandet som PDF