Pressmeddelande
Från Naturbrukskansliet
2007-06-05 00:00


Gymnasiestyrelsen

Biogasanläggning byggs på Sötåsen


Vid Västra Götalandsregionens gymnasiestyrelses sammanträde tisdagen 29 maj beslutades att uppföra en biogasanläggning på naturbruksgymnasiet Sötåsen i Töreboda.

 

Den biogasanläggning som skall byggas är en gårdsbaserad anläggning som är anpassad till skoljordbrukets förutsättningar. De substrat som skall användas för framställning av biogas är i första hand gödsel från skolans 70 kor och vallensilage. Kostnaden är beräknad till 4,5-4,8 miljoner. Härtill kommer utrustning för cirka 900 000 kronor. Anläggningen kommer att vara uppförd till december 2007 och efter provning och uppstart beräknas den vara i full drift i april 2008.

 

Per år beräknas gasproduktionen bli cirka 83 000 Nm3  vilket motsvarar en energimängd på 813 000 kWh. Biogasen skall användas för att producera värme och el till skolan. Målsättningen är att biogasen i framtiden skall kunna användas som drivmedel i gasdrivna fordon.

 

Biogasanläggningen utformas så att den är lämplig som demonstrationsanläggning och ett viktigt syfte är att anläggningen skall kunna tjäna som en referensanläggning som kan stimulera kunskapsutvecklingen inom området och vara ett stöd för lantbrukare i regionen som har intresse av att satsa på biogasproduktion. För att anläggningen skall kunna tjäna detta syfte och kunna användas i undervisningen inreds ett särskilt visningsrum där biogasprocessen skall kunna följas på olika sätt med hjälp av datorer.

 

Enligt Christer Eliasson, gymnasiestyrelsens ordförande, är uppförandet av biogasanläggningen en offensiv satsning från regionens sida som ligger helt i linje med den önskade energiomställningen i landet. Christer Eliasson hoppas också på att anläggningen  skall tjäna som inspirationskälla för regionens lantbrukare och resultera i flera biogasanläggningar.

 

Anm. Av bifogad principskiss framgår huvudstegen i biogasprocessen vid s k enstegsrötning. Den beslutade anläggningen på Sötåsen följer denna principskiss men innehåller ytterligare steg.

 

Bild.pdf

 



Kontaktperson: Christer Eliasson, ordf Gymnasiestyrelsen. Tfn 0515-32029, 0708-932224
Föraltningschef Claes Simonsson. Tfn 0500-495703, 0708-875662


Läs meddelandet som PDF