Pressmeddelande
Från Naturbrukskansliet
2014-10-20 08:30


Handlingsplan för Naturbruksskolan Uddetorp


Idag presenteras första delen av en handlingsplan för att få naturbruksskolan Uddetorp i ekonomisk balans som syftar till att stärka skolan inför framtiden, öka samarbetet med övriga naturbruksskolor och att erbjuda en utbildning som svarar mot näringens framtida behov.

Bakgrund till handlingsplanen är att Uddetorp på kort tid gått från en ekonomi i balans till en prognos på ett underskott på 4,8 miljoner. Bemanningen stämmer inte överens med den som är förhandlad med facken och spetsuppdraget från politiken har inte genomförts enligt uppdrag.

En översyn har gjorts av både intäkter och kostnader i syfte att säkerställa att verksamheten arbetar i enlighet med de politiska beslut som fattats, skollagen samt säkrar en långsiktig hållbar ekonomi och kvalitet.

Handlingsplanen syftar till att:

Säkerställa en ekonomi i balans vid 2015 års utgång

Öka samverkan med övriga naturbruksskolor i enlighet med det politiska uppdraget, för att ge eleverna tillgång till ett större kursutbud och utbildning där kompetensen är bredast och djupast inom respektive område

Utveckla utbildningen och anläggningen i enlighet med spetsuppdraget för att säkerställa att utbildningen svarar mot näringens framtida behov

-Jag vill understryka att inga elever kommer behöva byta skola eller stå utan lärare. Det kommer innebära att vi tar ett stort steg i en riktning som gynnar eleverna i deras kunskapsutveckling. Genom det ökade samarbetet kan vi dra nytta av skolornas spetskompetenser i elevernas utbildning på ett helt annat sätt än tidigare. Vi kommer kunna leverera en utbildning som på ett nytt sätt möter de krav de gröna näringarna ställer på eleverna efter avslutad utbildning, säger Per Hallén.

Handlingsplanen innehåller flera delar:

En anpassning av personalen till den med facken förhandlade bemanningsplanen med en omfattning som ryms inom de ekonomiska ramarna och utgår från realistiska bedömningar av elevantalet.

Organisera samverkan med övriga naturbruksskolor i enlighet med spetsuppdraget för att säkerställa att eleverna får möjlighet att läsa kurser på andra skolor och att rätt medarbetare rekryteras i syfte att stärka och profilera utbildningarna framöver.

Försäljning av fordon och maskiner för att framöver öka samverkan med omgivande näringsliv, övriga skolor och i högre grad leasa fordon och övriga maskiner vid behov och på så sätt säkerställa att eleverna får tillgång till och utbildning på moderna maskiner.

Försäljning av inventarier som inte längre används.

Översyn av foder- och strökonsumtionen i syfte att i högre grad själva producera det foder som används till skolans djur.

Skolan utreder lantbrukets behov av utveckling för att vara i fas med näringens utveckling samt förutsättningarna för en närmare samverkan med SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet), BYS (Biologiska Yrkeshögskolan i Skara) och övriga naturbruksskolor i Västra Götalandsregionen.

Skolan utreder hästutbildningens förutsättningar i syfte att stärka hästutbildningen i samarbete med BYS, Axevallatravet, Skara hästland och övriga naturbruksskolor.

Handlingsplanen kommer att genomföras tillsammans med skolans personal i nära samverkan med elevråd, det gröna branschrådet och övriga naturbruksskolor. Information om hur arbetet går kommer löpande att läggas ut på förvaltningens hemsida.

-Vi har lyssnat på elevernas kritik och är noga med att de ska känna sig välinformerade och delaktiga säger Per Hallén. Egentligen handlar det här om att komma i fas med förvaltningens andra naturbruksskolor vad gäller bemanningsarbetet. Det finns massor av erfarenheter att hämta i deras processer som vi kommer kunna dra nytta av. Den här typen av omställning är aldrig lätt och det är vi medvetna om. Men vi måste göra något för att få ordning på ekonomin fortsätter han.

 

Alla elever kommer att kunna gå färdigt sin utbildning på Uddetorp. Genomförandet anpassas individuellt i samråd med varje elev och dess vårdnadshavare. Denna process pågår sedan hösten 2013. 



Kontaktperson: Ulrika Jisland, 0700 - 82 47 33, ulrika.jisland@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF