Pressmeddelande
Från Naturbrukskansliet
2009-04-23 14:45


Regionens naturbruksskolor satsar miljoner på grisproduktion


Västra Götalandsregionens gymnasiestyrelse fattade idag beslut om att satsa på ombyggnation av grisstallarna på två av regionens naturbruksgymnasier, Uddetorp och Nuntorp.

Investeringen, som efterfrågats av näringen, uppgår totalt till åtta miljoner kronor. Målet är att ombyggnationerna ska var klara till höstterminen 2010.

Grisstallarna på både Nuntorps och Uddetorp naturbruksgymnasier är gamla och omoderna och står sedan flera år tomma. Båda skolorna har tagit fram planer för hur man kan modernisera och bygga om lokalerna för att återigen kunna bedriva en effektiv och modern grisproduktion.

Förutom att ha produktionsbesättningar kommer man att ta stor hänsyn till de pedagogiska aspekterna vid ombyggnationen så att de nya stallarna kan ge eleverna kunskaper och färdigheter som är relevanta för framtida yrkesutövning.

Gymnasiestyrelsen ger nu skolorna möjlighet att, tillsammans med Västfastigheter som förvaltar regionens fastigheter, realisera planerna och sätta igång med att bygga om stallarna enligt de framtagna planerna.

För Nuntorps del innebär det en ombyggnation av skolans grishus för en smågrisbesättning som kommer att producera cirka 3 000 smågrisar om året. Kostnaden för denna ombyggnad beräknas till cirka fyra miljoner kronor.

På Uddetorp kommer man att bygga för en integrerad produktion med 42 suggor och två slaktsvinstallar som producerar cirka 900 slaktsvin om året. Kostnaden för denna ombyggnation beräknas till cirka fyra miljoner kronor.

- Vi tror på de gröna näringarna och på svenskt lantbruk och gör därför denna satsning, säger gymnasiestyrelsens ordförande Christer Eliasson.

- Skolornas möjlighet att erbjuda en bra och heltäckande lantbruksutbildning stärks och vår förhoppning är att detta ska bidra till att fler elever vill gå våra utbildningar. Vi har haft en mycket bra dialog med branschen, som har efterfrågat denna satsning, förklarar Christer Eliasson.

Västra Götalandsregionen är landets största huvudman för naturbruksutbildningar. Drygt 1 200 elever utbildas på sju gymnasier; Nuntorp i Brålanda, Uddetorp i Skara, Sötåsen i Töreboda, Sparresäter i Lerdala, Dingle, Svenljunga och Strömma i Sätila.



Kontaktperson: Christer Eliasson, ordförande i Gymnasiestyrelsen, 070-893 22 24 eller Irene Löfving, förvaltningschef Naturbruksförvaltningen, 076-103 28 25.


Läs meddelandet som PDF