Pressmeddelande
Från Naturbrukskansliet
2014-10-27 14:30


Satsningar på Naturbruksskolorna


 Den 23/10 beslutade regionutvecklingsnämnden om naturbruksstyrelsens uppdrag inför 2015. Uppdraget utvidgas till att omfatta arbetsmarknadsinsatser inom de gröna näringarna genom bland annat validering, vuxenutbildningar och utveckling av särskolans roll.

 

Västra Götalandsregionens Naturbruksskolor anpassar sig för en framtid där nationell självförsörjning och hållbara energilösningar är avgörande. Eleverna som går på naturbruksskolorna skapar förutsättningarna för ett framtida hållbart Sverige och en region där stad och landsbygd utvecklas jämsides.

 

- För att naturbruksskolorna ska kunna utvecklas till de kompetenscentrum som näringen efterfrågar behövs en modernisering; både av anläggningar och maskiner men också av pedagogik och tankesätt. Förvaltningen genomför därför en högskoleutbildning i pedagogik för alla instruktörer och all fritidspersonal tillsammans med Högskolan i Jönköping. Det möjliggör för att hela verksamheten i högre grad kan stödja eleverna i deras lärprocess.

 

Genom att satsa på omfattande kompetensutveckling av all personal kan vi dra nytta av våra medarbetares kunskaper och erfarenheter samtidigt som vi vässar oss inför framtiden och skapar förutsättningar för att höja våra kunskapsresultat och utveckla våra skolor till stöd för näringens utveckling, säger Rune Hegland, ordförande i Naturbruksstyrelsen. 

 

I arbetet med att utveckla och utöka naturbruksskolornas roll som kompetenscentrum är vuxenutbildningar avgörande. Skolorna utreder hur man, bland annat, kan arbeta med validering av invandrares kunskaper och kompetenser relevanta för näringen. Förvaltningen satsar mycket på att ta fram uppdragsutbildningar för befintlig personal i de gröna näringarna.

 

Naturbruksskolornas lokaler och pedagogiska förutsättningar passar väldigt bra för särskoleverksamhet och tillsammans med förvaltningens vuxenutbildningar kan skolorna och personalen stödja särskoleelevernas väg från skolan ut i arbetslivet på ett tryggt sätt med uppföljning genom hela utbildningstiden och goda förutsättningar att få en anställning.

 

Naturbruksskolorna genomför tillsammans ett flertal projekt och utbildningar där skolorna i samarbete med bland annat myndigheter, företag och högskolor bidrar med lokaler och kompetens. Därigenom kan man fungera som modell för Västra Götalandsregionen vad gäller hållbar landsbygdsutveckling och öppna testanläggningar för en modern, hållbar spetsteknik. Projekten och utbildningarna handlar om bland annat socialt företagande, grön rehab, stadsnära odling och djurhållning, energimedvetenhet, nordiska samarbeten, spelifiering, maritima miljöer, biogas, solenergi, sparsam körning, matsvinn med mera.

 

Ett utökat samarbete skolorna mellan är ett sätt att utbilda elever med den bredd kombinerat med spetskunskaper i specifika ämnen som de gröna näringarna efterfrågar.

 

– Genom att vi harmoniserar skolornas läsår och schema kan vi förutom att samtliga elever erbjuds högskolebehörighet, också erbjuda alla att läsa meritämnen för att kunna slåss om platser på SLU:s längre utbildningar och möjlighet att välja kurser ur samtliga skolors kursutbud, säger Kristina Athlei, förvaltningschef.

 

För att se vilken spets varje enskild skola har och hur skolornas förändringsprocess har gått till se naturbruk.nu.

 

 



Kontaktperson: Kristina Athlei, 070-082 28 89, kristina.athlei@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF