100 % behöriga lärare, moderna anläggningar och avancerad teknik ska lyfta kunskapsresultaten på regionens Naturbruksskolor. De gröna näringarna är en viktig framtidsnäring i Västra Götaland och därför storsatsar regionen på att utveckla Naturbruksskolorna till moderna kunskap- och kompetenscentrum för att på så sätt stödja näringens tillväxt och utveckling. Lärarna är centrala för kunskapsutvecklingen och därför är målet att ha 100 % behöriga lärare. För att nå dit har Naturbruksförvaltningen upphandlat utbildning och de lärare som är obehöriga lärare erbjuds nu möjlighet att läsa pedagogik på halvtid under två år.
- Lärarnas betydelse för elevernas lärande kan inte överskattas och det känns väldigt bra att vi kan göra denna satsning på våra lärare, säger förvaltningschef Kristina Athlei. Utbildningssatsningen riktar sig främst till yrkeslärare och personal som arbetar med elevernas fritid och internat.
- Vi stärker också det förebyggande elevhälsoarbetet genom att öka tjänsteutrymmet för elevhälsoteamen och genom att ökar vår kompetens och vuxennärvaro på kvällar och nätter på skolornas internat, förklarar Kristina Athlei. Skolorna satsar också på att inrätta karriärtjänster för lärarna och utöka verksamhetens samarbete med de gröna näringarna.
- Forskarkompetens och projekt knutna till Nuntorp i samarbete med näringen gör att våra elevers och lärares spetskompetens höjs under kommande år då forskningen integreras i undervisningen säger Gunilla Simonsson, tillförordnad rektor på Nuntorp. För att skolorna ska möta näringens snabba utveckling och erbjuda framtida medarbetare med rätt kompetens satsar regionen stort på investering och renovering av skolorna under en treårsperiod.
- Genom ombyggnad, renoveringar och ny utrustning hoppas vi bland annat kunna öka attraktionen och framför allt kvaliteten på våra utbildningar och därmed efter avslutade studier kunna erbjuda arbetsmarknaden kompetent och engagerad personal berättar Bo Grenabo-Tapper, rektor på Sötåsen. Kristina Athlei, förvaltningschef, Naturbruksförvaltningen fortsätter:
- Tillsammans ökar vi tillgängligheten, skapar mötesplatser, renoverar klassrum och internat och kan tack vare regionens satsning göra de gamla vackra byggnaderna till toppmoderna utbildningsanläggningar och samtidigt bevara de unika miljöerna. För att vässa skolorna ytterligare koncentreras skolornas inriktningar till två spetsområden per skola. Samtidigt harmoniseras läsår och schema inom hela verksamheten så att eleverna erbjuds möjligheten att välja fördjupningskurser på andra skolor än den egna.
- Samverkan mellan skolorna ger oss en samlad kompetens som är större än på den enskilda skolan säger Sakkari Lempessalmi, rektor på Svenljunga. Skolorna tar också ett tekniksprång. Skolorna erbjuder förutom datorer till eleverna också avancerade simulationsmiljöer som möjliggör mängdträning utan någon miljöpåverkan på toppmoderna maskiner.
- Vi går in i simulatormiljöer för att öka tillgängligheten till övningstillfällen och höja kompetensen inom precisionsodling säger Stefan Kristoferssen, rektor på Uddetorp. Liselotte Sörensen-Ringi, rektor på Dingle, avslutar:
- Vi gör en gemensam satsning på IKT för att skapa de bästa lärmiljöerna för alla elever och för att möjliggöra distansundervisning mellan våra skolor.
Med visionen "Vi utvecklar kompetens i världsklass för en hållbar framtid och det goda livet" driver Naturbruksförvaltningen utbildning inom ungdomsgymnasiet, särskolan, vuxenutbildningen och yrkeshögskolan. Skolorna Dingle, Nuntorp, Strömma, Svenljunga, Sötåsen, Uddetorp och den Biologiska Yrkeshögskolan (BYS) fungerar som kompetenscentra för de gröna näringarnas tillväxt och utveckling. Tillsammans med näringsliv och forskare driver förvaltningen energiprojekt och försöksverksamhet i framkant på skolorna. Naturbruksförvaltningen är en del av Västra Götalandsregionen.
För mer information, kontakta:
Gunilla Simonsson, rektor på Nuntorp, 072 - 209 78 48, gunilla.a.simonsson@vgregion.se
Liselotte Sörensen-Ringi, rektor på Dingle, 070-307 88 54, liselott.sorensen_ringi@vgregion.se
Sakkari Lempessalmi, rektor på Svenljunga, 0325 - 477 02, sakkari.lempessalmi@vgregion.se
Bo Grenabo-Tapper, rektor på Sötåsen, 070–082 45 17,
bo.grenabo-tapper@vgregion.se
Stefan Kristoferssen, rektor på Uddetorp, 070-082 42 96, stefan.kristoferssen@vgregion.se