Pressmeddelande
Från Naturbrukskansliet
2013-05-29 08:10


Elever på Svenljunga naturbruksgymnasium är svenska mästare i skogskunskap.

Bäst i Sverige på skog - åker till EM


I helgen vann skollaget från Svenljunga naturbruksgymnasium SM i skog och representerar därmed Sverige i nästa års EM i Italien. För att vinna SM i skog måste man vara skicklig både praktiskt och teoretiskt och ha goda kunskaper om den svenska skogspolitikens produktionsmål och miljömål.
 
Laget som blev Sveriges bästa skolklass består av elever på Svenljunga Naturbruksgymnasium: Gustav Carlsson, Dick Henriksson och Kristoffer Karlsson.

Bästa elev i Sverige

En av eleverna på Naturbruksgymnasiet Svenljunga blev dessutom bästa elev i Sverige med högsta totalpoäng i den individuella klassen. Resultaten blev:
  1. Gustav Carlsson, Svenljunga Naturbruksgymnasium, 165,5 poäng
  2. Dick Henriksson, Svenljunga Naturbruksgymnasium, 164,5 poäng
  3. André Thorstensson, Ryssby Naturbruksgymnasium, 161 poäng

Om SM i skog

Årets tävling arrangerades för 32:a året, denna gång i Burträsk. Tävlingen består av elva moment och innehåller både teori och praktik. De tävlande ska klara av frågor inom bland annat skogsskötsel, natur- och artkännedom samt skogsvårdslagen. De praktiska momenten innehåller till exempel gallring, kvalitetsgranskning, precisionsfällning och motorsågning. 

Om Naturbruksförvaltningen och naturbruksgymnasiet Svenljunga 
Västra Götalandsregionen är huvudman för sju naturbruksskolor och en yrkeshögskola och erbjuder både gymnasie- och vuxenutbildning. Naturbruksprogrammet är ett nationellt gymnasieprogram och har fyra inriktningar: djur, lantbruk, skog och trädgård. Alla elever i hela regionen har rätt att söka gymnasieutbildning på Västra Götalandsregionens naturbruksskolor.

Naturbruksgymnasiet i Svenljunga erbjuder häst-, skog och jaktutbildning inom naturbruksprogrammet. Eleverna kan jobba direkt eller läsa vidare på högskolan efter gymnasieutbildningen. 



Kontaktperson: Jan O Olsson, lärare Naturbruksgymnasiet Svenljunga, tfn: 072-31 38 580,
Sakari Lempessalmi, rektor Naturbruksgymnasiet Svenljunga, tfn: 0325-477 02


Läs meddelandet som PDF