Pressmeddelande
Från Naturbrukskansliet
2013-02-26 12:00


Västra Götalandsregionens biologiska yrkeshögskola i Skara

Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS) blir kvar på SLU:s Campus i Skara


Sveriges lantbruksuniversitets (SLU) styrelses beslut om att flytta utbildningarna från Skara till Uppsala är ett hårt slag för Skara. 

- Vi beklagar verkligen beslutet. BYS kommer att fortsätta att bedriva yrkeshögskoleutbildningar inom den gröna näringen vid SLU campus, fortsätter Gunnel Marwén Kastenman, rektor vid Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS).

BYS har ett nära samarbete med SLU på Campus och kommer att ha det också i framtiden, trots beskedet om utbildningarnas flytt. SLU kommer att ha forskning i Skara och en utredning tittar också på hur den framtida verksamheten ska se ut.

BYS har yrkeshögskoleutbildningar inom lantbruk (agrotekniker), bioenergi, klövvård, hovslageri, unghästutbildare, ridlärare och hästföretagare. Idag finns 115 studenter på skolan.

- Vi arbetar utifrån att våra studenter ska få nya rön från forskning och väl beprövad erfarenhet från branschen under sin utbildning. Allt för att vara väl förberedda för att ta kvalificerade anställningar eller starta egna framgångsrika företag, säger Gunnel Marwén Kastenman.

BYS tog 2009 över hovslagarskolan i Skaras utbildning och har utvecklat den och blivit den enda internationellt certifierade hovslagarutbildningen i Sverige. Skolan har tillsammans med SLU utvecklat landets enda längre klövvårdareutbildning. BYS och branschen har därefter utvecklat en certifiering för yrkesverksamma klövvårdare.

- Vi har nu också ett utvecklingsarbete inom bland annat bioenergi och att sjösätta den nya unghästutbildarutbildningen. Skolan arbetar också med att knyta forskningskontakter inom hovslageri.

BYS har också ett nära samarbete med naturbruksgymnasierna i regionen och då främst med Uddetorp, Sparresäter och Sötåsen.

- Här finns kompetens och olika resurser som är viktiga i våra utbildningar, framhåller Gunnel Marwén Kastenman.

Om Biologiska Yrkeshögskolan (BYS)

Biologiska Yrkeshögskolan i Skara startade 1996 och sedan 1998 är Västra Götalandsregionen huvudman för skolan. BYS har riksintag och studenterna kommer från hela Sverige. Läsåret 2013/2014 erbjuder BYS följande utbildningar:

  • Agrotekniker (2 år) 
  • Hovslagare grundutbildning (2 år)  och fortbildning (1 år)
  • Klövvårdare (1 år)
  • Unghästutbildare (2 år)
  • Hästföretagare (betalutbildning)
  • Preparandkurs för HYN:s yrkesprover till ridlärare (betalutbildning)
  • Enstaka kurser inom bioenergi (betalkurser)

 



Kontaktperson: Gunnel Marwén Kastenman, rektor på Biologiska Yrkeshögskolan, tfn: 070-8397944


Läs meddelandet som PDF