Pressmeddelande
Från Naturbrukskansliet
2013-09-20 11:45


Utvecklingsarbete med modern teknik på Naturbruksgymnasiet Uddetorp

MEKA-projektet levererar till Uddetorp 21/9


Den 21/9 levereras en toppmodern biogastraktor till Naturbruksgymnasiet Uddetorp som en del i MEKA-samarbetet med Jordbruksverket. Traktorn överlämnas som en programpunkt på Uddetorps öppet hus klockan 11.00. Traktorn ska användas i produktion och ska driftsutvärderas efter ett år. Syftet är att skolans elever och medarbetare ska bidra med insikter, erfarenheter och driftsdokumentation.

- Det är viktigt för skolan av vara en del i MEKA-projektet, säger Stefan Kristoffersen, rektor på Naturbruksgymnasiet Uddetorp. Vi får en chans att använda oss av den kompetens vi har här på skolan för att föra oss närmare de gröna näringarnas behov och för att vara i främsta ledet vad gäller landsbygdsutveckling och ett fossilfritt jordbruk.

Kristina Athlei, förvaltningschef på Naturbruksförvaltningen i Västra Götalandsregionen, ser samarbetet som en naturlig del i naturbruksskolornas mål och framtidsarbete: att utveckla kompetens i världsklass för en hållbar framtid och det goda livet.

- Projektet rimmar mycket bra med vår vision om en öppen testmiljö för ny teknik. Det är den här typen av projekt som gör Uddetorp till ett självklart lantbrukscentrum för konventionell odling. De små företagarna i Västra Götaland får en chans att med liten ansträngning testa och utvärdera ny spetsteknik i produktionen utanför mässhallar och presentationer, avslutar Kristina Athlei.

Om MEKA-projektet

Regeringen har gett Jordbruksverket och Transportstyrelsen i uppdrag att se till att arbetsmaskiner konverteras till metan-dieseldrift som innebär en miljönytta jämfört med ren diesel. Transportstyrelsen ska också arbeta med att ta fram föreskrifter för typgodkännande av konverteringssatser. Lyckas MEKA-projektet innebär det på sikt att fler arbetsmaskiner kan konverteras och köras på biogas. Projektet pågår mellan maj 2012 och november 2015.

Läs Jordbruksverkets pressmeddelande

Om Naturbruksförvaltningen

Med visionen: ”Vi utvecklar kompetens i världsklass för en hållbar framtid och det goda livet” driver Naturbruksförvaltningen utbildning inom ungdomsgymnasiet, särskolan, vuxenutbildningen och yrkeshögskolan. Skolorna Dingle, Nuntorp, Strömma, Svenljunga, Sötåsen, Uddetorp och den Biologiska Yrkeshögskolan (BYS) fungerar som kompetenscentra för de gröna näringarnas tillväxt och utveckling. Tillsammans med näringsliv och forskare driver förvaltningen energiprojekt och försöksverksamhet i framkant på skolorna. Naturbruksförvaltningen är en del av Västra Götalandsregionen.



Kontaktperson: Om MEKA-projektet kontakta Elin Einarson, Jordbruksverket, tel. 036-15 61 95,
Om Uddetorps engagemang i projektet, Gunnar Laurell, tel: 0707-487239


Läs meddelandet som PDF