Pressmeddelande
Från Naturbrukskansliet
2012-11-27 08:45


Moderna utbildningar inom grön näring och hållbar utveckling

Naturbruksgymnasierna slår upp dörrarna för blivande elever


Fredagen den 30 november öppnar naturbruksgymnasierna i Västra Götalandsregionen dörrarna för regionens niondeklassare. Dagen är tänkt att inspirera ungdomarna till att utbilda sig för jobb inom de gröna näringarna - dvs verksamhet som har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö.

Missuppfattning råder kring vidare studier

Västra Götalandsregionens naturbruksgymnasier erbjuder utbildningar inom häst- och hundsport, djurskötsel, växtodling, lantbruk, djurvård, skog, trädgård och jakt. Under besöksdagen får eleverna veta mer om utbildningarna och få svar på sina frågor, som till exempel om det går att läsa vidare efteråt.

- Sedan den nya gymnasiereformen infördes 2011 har det tyvärr spridits en bild av att det är svårt att läsa vidare efter ett yrkesprogram, säger Dennis Larsson, förvaltningschef, och fortsätter: - Det stämmer inte. Alla Västra Götalandsregionens skolor erbjuder grundläggande högskolebehörighet. Vi kan också erbjuda särskild behörighet som till exempel kan leda till vidare studier på högskola, universitet eller yrkeshögskola.

- I höstas såg vi ett minskat söktryck och det kan kan bero delvis på denna missuppfattning. Det är synd eftersom många av våra utbildningar leder till jobb inom branscher som behöver utbildade ungdomar.

Avtal mellan regionen och alla kommuner

Västra Götalandsregionen driver sju naturbruksgymnasier och har ett samverkansavtal med samtliga kommuner i regionen. Avtalet innebär att alla elever som vill gå på naturbruksprogrammet i första hand ska söka någon av regionens skolor.

- Det finns risk att ungdomarna inte känner till sina möjligheter eftersom vi inte alltid finns med i kommunernas skolinformation till ungdomarna. Alla elever, oavsett var man bor i regionen, har rätt att gå på någon av våra skolor. Det känns viktigt att alla vet det och att de kan läsa vidare, så de sedan kan göra sitt gymnasieval baserat på så riktig information som möjligt. Därför är alla niondeklassare välkomna på våra besöksdagar, avslutar Dennis Larsson.

Mer om Västra Götalandsregionens gymnasieskolor

Det finns sju naturbruksgymnasier i regionen som utbildar unga människor till arbete eller vidare utbildning inom den gröna näringen och hållbar utveckling. Skolorna är:

  • Naturbruksgymnasiet Dingle
  • Naturbruksgymnasiet Nuntorp i Brålanda  
  • Naturbruksgymnasiet Sparresäter i Skövde
  • Naturbruksgymnasiet Strömma i Sätila  
  • Naturbruksgymnasiet Svenljunga
  • Naturbruksgymnasiet Sötåsen i Töreboda
  • Naturbruksgymnasiet Uddetorp i Skara

Läs mer om varje skola via www.naturbruk.nu



Kontaktperson: Dennis Larsson, förvaltningschef, tfn: 010-4413050
Rebecca Regstorp, informatör, tfn: 0733-759493


Läs meddelandet som PDF