Naturbruksförvaltningen genomför varje år en kvalitetsdialog med elever och personal på regionens samtliga naturbruksskolor. Inför dialogen har elever och medarbetare möjlighet att anmäla ärenden de vill lyfta med styrelsen, utöver det innehåll som styrelsen beslutat. Inför 2013 års dialog vill naturbruksstyrelsen särskilt lyssna på elevernas syn på hur arbetet med elevinflytande kan utvecklas och förbättras på skolorna samt hur internatboendet och fritidsverksamheten fungerar. Med respektive skolledning vill styrelsen bland annat prata om hur distansundervisning mellan skolorna skulle kunna utvecklas.
Naturbruksstyrelsen har beslutat att avsätta medel under året för att genomföra fler vuxenutbildningar. Utbildningar som prioriteras finns inom jordbruk, skog och trädgård där arbetsmarknaden bedöms som god. Medlen ska också användas för att utveckla nya vuxenutbildningar. Under 2012 pågick totalt tio vuxenutbildningar inom naturbruksförvaltningen, varav fem avslutades och fem påbörjades under hösten med avslut under 2013. Inför 2013 startar minst 4-5 nya vuxenutbildningar.
- Över hälften av eleverna som avslutat någon av våra kommunala vuxenutbildningar under 2012 har arbete på gång redan innan de slutar. När det gäller våra yrkeshögskoleutbildningar jobbar hela 98% av eleverna inom branschen inom ett halvår efter utbildningen, säger Rune Hegland, styrelsens ordförande.
Under mötet fastställdes också den årliga planen för internkontroll. Under 2013 fokuseras den på användning av mobiltelefoner, kvalitet i konteringen, rutiner för inköp och fortsatt arbete med drivmedelshanteringen på skolorna.
Priserna för kost och logi på skolornas internatboenden ligger idag lågt i förhållande till kostnaderna och i jämförelse med andra naturbruksskolor i landet. För att nå kostnadstäckning beslutade styrelsen att höja priset med 100 kr/vecka. Höjningen genomförs stegvis med tanke på eleverna som nu bor på internatet. Läsåret 2013/2014 höjs priset med 50 kr/vecka och läsåret 2014/2015 ytterligare 50 kr/vecka.