Pressmeddelande
Från Naturbrukskansliet
2013-04-26 12:10


Naturbruksgymnasierna Västra Götaland och Biologiska Yrkeshögskolan i Skara

Satsning för att ge eleverna ökat utbud och mer elevdemokrati


Eleverna på regionens sju naturbruksgymnasier får framöver tillgång till ett ännu större utbildningsutbud och fler valmöjligheter. Naturbruksstyrelsen har beslutat att införa gemensam läsårsplanering och schemaläggning för att eleverna ska kunna ta del av utbildningarna på fler av regionens skolor än en. Dessutom ska en IT-strategi tas fram i syfte att öka distansstudierna, skapa mer attraktiva lärmiljöer för elever och ge större flexibilitet för vuxenutbildning.

- Gemensam schemaläggning och läsårsplanering är en förutsättning för att våra skolor ska kunna erbjuda eleverna ett ännu större utbildningsutbud, säger Christer Eliasson, vice ordförande i naturbruksstyrelsen. Vi behöver också utveckla vår IT-miljö och vår kompetens kring IT för att kunna erbjuda moderna och digitala lärmiljöer även framöver.

Under mötet beslutade styrelsen också att satsa på mer utbildning i elevdemokrati. I skolornas årliga elevenkäter framkom att eleverna är fortsatt nöjda med sin utbildning och upplever hög grad av delaktighet redan idag.

– Våra elever känner redan idag att de kan påverka sin utbildning i stor utsträckning, men vi vill stärka eleverna ännu mer. Skolornas årliga elevrådsdag kommer därför att innehålla mer utbildning i elevdemokrati framöver, säger Christer.

Medel till vuxenutbildningar

Styrelsen beslutade att Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS) får medel för dels en förstudie inom bioenergi, dels till två uppdragsutbildningar. Förstudien inom bioenergi ska ge svar på branschens kommande behov, för att kunna vässa yrkeshögskoleansökan inom bioenergiutbildningar. BYS får också medel för att driva utbildningarna till ridlärare och hästföretagare som uppdragsutbildningar i höst.


Om Naturbruksförvaltningen
Västra Götalandsregionen är huvudman för sju naturbruksskolor och en yrkeshögskola och erbjuder både gymnasie- och vuxenutbildning. Naturbruksprogrammet är ett nationellt gymnasieprogram och har fyra inriktningar: djur, lantbruk, skog och trädgård. Alla elever i hela regionen har rätt att söka gymnasieutbildning på Västra Götalandsregionens sju naturbruksskolor.
Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS) startade 1996 och studenterna kommer från hela Sverige. Studenterna utbildas till bland annat agrotekniker, hovslagare, klövvårdare, unghästutbildare, ridlärare och hästföretagare.

 



Kontaktperson: Kristina Athlei, förvaltningschef, tfn: 070-0822889


Läs meddelandet som PDF