Pressmeddelande
Från Naturbrukskansliet
2013-02-22 11:00


Naturbruksgymnasierna i Västra Götaland

Satsning på naturbruksförvaltningens verksamheter


Naturbruksförvaltningen driver sju gymnasieskolor och en yrkeshögskola i Västra Götaland. Skolornas uppdrag är att driva naturbruksutbildning för ungdomselever och vuxenstuderande, att vara en aktiv del i de gröna näringarnas kompetensutveckling och att vara ett stöd för regionens utveckling. 

Under våren genomförs en översyn inom förvaltningen som ska vara klar inför hösten. Syftet med översynen är att utveckla verksamheten till att bli en tydligare motor för tillväxt och utveckling och fungera som ett tydligare kompetenscentra för de gröna näringarna. Skolornas samlade kompetens, olika inriktningar och geografiska spridning gör det möjligt att erbjuda den bredd som efterfrågas av branschen i olika delar av regionen. Arbetet är delvis redan påbörjat, exempelvis görs det en storsatsning på naturbruksgymnasiet Nuntorp med inriktning på grisnäringen.

För eleverna på Västra Götalandsregionens naturbruksskolor innebär denna utveckling att deras skolor blir starkare och mer attraktiva. Ambitionen är att fler elever ska välja att utbilda sig inom de gröna näringarna, då det finns stor efterfrågan på utbildad arbetskraft i branschen. 

Möjlighet att utöka vuxenutbildning

Elevkullarna har legat på höga nivåer under ett antal år för att nu återgå till mer normala nivåer. Samtliga skolor har under flera år arbetat med att ställa om verksamheten till de nya förutsättningarna.

– Att elevkullarna återgår till normala nivåer ger oss nu möjlighet att satsa ännu mer på vår vuxenutbildning som vi bedriver på många av våra skolor, säger Kristina Athlei, förvaltningschef.

Om Naturbruksgymnasierna Västra Götaland
Västra Götalandsregionen är huvudman för sju naturbruksskolor och en yrkeshögskola som erbjuder både gymnasie- och vuxenutbildning. Naturbruksprogrammet är ett nationellt gymnasieprogram och har fyra inriktningar: djur, lantbruk, skog och trädgård. Västra Götalandsregionen och de 49 kommunerna i Västra Götaland har ett samverkansavtal. Det innebär att alla elever i hela regionen har rätt att söka gymnasieutbildning på Västra Götalandsregionens sju naturbruksskolor.



Kontaktperson: Kristina Athlei, förvaltningschef, telefon 070-0822889


Läs meddelandet som PDF