De gröna näringarna är en framtidssektor med stor potential att utvecklas och har behov av fler välutbildade medarbetare framöver. Naturbruksförvaltningen satsar nu stort på att införa ett tydligare elev- och kundfokus där skolornas driftsanläggningar i än högre grad kommer att användas som utbildningsmiljöer för praktisk träning, forskning och utveckling.
Regionens naturbruksskolor har i uppdrag att bedriva utbildning inom ungdomsgymnasiet, särskolan, vuxenutbildningen och yrkeshögskolan samt att fungera som kompetenscentra för de gröna näringarnas tillväxt och utveckling. För att utveckla skolorna till moderna kunskapscentrum inleds nu en omfattande process med syfte att höja utbildningarnas kvalitet.
Syftet är att säkerställa att näringens behov av stöd för sin tillväxt och utveckling står i centrum och att skolornas utbud och kvalitet är anpassat för att eleverna ska lämna skolorna med en attraktiv kompetens. Varje skola ska uppfattas som en attraktiv utbildnings- och mötesmiljö för både näringen och eleverna i nära samarbete med näring, forskning och utveckling inom respektive område.
- För att lyckas med satsningen kommer regionens naturbruksskolor att arbeta betydligt närmare varandra, säger Kristina Athlei. Redan inför hösten 2014 samordnar vi skolornas läsår, schema och digitala lärmiljöer för att erbjuda elever möjlighet att läsa spetskurser från andra skolor i regionen. Dessutom kommer samtliga skolor att erbjuda eleverna möjlighet att komplettera sina studier med behörighet motsvarande natur- och samhällsvetenskapliga programmet. Vi genomför också omfattande satsningar som syftar till att vi på några års sikt ska ha 100 % behöriga lärare, eftersom behörigheten hos våra lärare idag är för låg.
Utvecklingen innebär också att skolorna till våren kommer att samlas under ett varumärke med en gemensam vision: ”att utveckla kompetens i världsklass för en hållbar framtid och det goda livet”.
Utöver förvaltningens satsningar på skolorna finns ett förslag med bred politisk förankring på vilka inriktningar respektive skola ska erbjuda framöver för att ytterligare utveckla naturbruksskolorna till tydligt profilerade kompetenscentrum, som Regionutvecklingsnämnden fattar beslut om den 17 september. Om förslaget blir verklighet innebär det att regionens skolor framöver kommer att erbjuda följande av naturbruksprogrammets inriktningar:
- Dingle (Munkedal): Djurvård och Trädgård
- Nuntorp (Vänersborg): Lantbruk och Häst
- Strömma (Mark): Djurvård och Häst
- Svenljunga: Skog, Jakt & viltvård samt Häst
- Sötåsen (Töreboda): Lantbruk och Djurvård
- Uddetorp (Skara): Lantbruk och Häst
Om förslaget går igenom kommer vissa av skolornas utbildningsutbud att förändras. De elever som blir berörda av förändringen kommer att tas om hand på ett ansvarsfullt sätt och alla elever får självklart gå färdigt sin utbildning inom förvaltningen. För vissa elever kan det innebära att delar av skolgången får slutföras vid en annan av regionens skolor. I de fall detta blir aktuellt sker det i dialog med elever och vårdnadshavare.
- Den föreslagna profileringen känns oerhört bra och vi ser fram emot att få beslut i frågan, säger förvaltningschef Kristina Athlei. När andra utbildningsorganisationer lägger ner väljer regionen istället att satsa på att profilera skolorna för att möta framtidens utmaningar och kompetensbehov. Det är väldigt glädjande att regionen ser potentialen i de gröna näringarna och att utbildning är viktigt för tillväxt och utveckling.
Frågor och mer information
Frågor från media besvaras av Kristina Athlei på tfn: 070-082 28 89
Frågor från elever och föräldrar besvaras av respektive rektor:
- Dingle: rektor Liselott Sörensen Ringi, tfn 0524-28 222
- Nuntorp: rektor Thor Kempe, tfn: 070-685 19 62
- Strömma, tf rektor Peter Gustavsson, tfn: 070-204 77 81
- Svenljunga, rektor Skarai Lempessalmi, tfn: 070-230 85 20
- Sötåsen: tf rektor Per Hallén, tfn: 072-240 22 06
- Uddetorp/Sparresäter: rektor Stefan Kristoffersen, tfn: 070-307 88 54
Om Naturbruksförvaltningen
Med visionen: ”Vi utvecklar kompetens i världsklass för en hållbar framtid och det goda livet” driver Naturbruksförvaltningen utbildning inom ungdomsgymnasiet, särskolan, vuxenutbildningen och yrkeshögskolan. Skolorna Dingle, Nuntorp, Strömma, Svenljunga, Sötåsen, Uddetorp och den Biologiska Yrkeshögskolan (BYS) fungerar som kompetenscentra för de gröna näringarnas tillväxt och utveckling. Tillsammans med näringsliv och forskare driver förvaltningen energiprojekt och försöksverksamhet i framkant på skolorna. Naturbruksförvaltningen är en del av Västra Götalandsregionen.