Pressmeddelande
Från PKMC
2007-04-04 11:45


Socialstyrelsens utvärdering av projekt Storstad - Göteborg

God beredskap att hantera allvarliga händelser


Storstadsområdet Göteborg och Västra Götalandsregionen har god beredskap att hantera allvarliga händelser som belastar sjukvården. Socialstyrelsen genomför under 2005-2007 projekt Storstad, som syftar till att kartlägga 
storstadsregionernas förmåga att hantera katastrofer eller avsiktliga händelser med ett stort antal skadade. I delrapporten för Göteborgsområdet som Socialstyrelsen nu publicerat visar kartläggningen att:

1. Den regionala katastrofmedicinska ledningsförmågan har en stabil grund i den organisation som Prehospitalt Katastrofmedicinskt Centrum (PKMC) har samt systemet med regionala beredskapsläkare (RBL).

2. Det särskilda dokumentationssystemet (Saltwater) som utvecklas genom egen försorg är ett bra stöd i arbetet kring allvarliga händelser.


3. En viktig faktor är också förmågan att kunna tillvarata och utveckla de erfarenheter från större olyckor som inträffat i Göteborgsområdet.

Dessa tre faktorer ger en solid och hög grundförmåga för katastrofmedicinsk beredskap och förmåga i Västra Götalandsregionen. Analyserna av resultatet visar också att det finns ytterligare utvecklingspotential. I rapporten finns ett flertal förslag på åtgärder som varje berörd aktör själv beslutar om i vilken omfattning de ska vidtas. Förslagen grundar sig på gemensamma diskussioner under scenariospelen som ingått i projektet och efterföljande analyser och värderingar.

Projektet genomförs i tre delar: Stockholm studerades under 2005-2006, Göteborg under 2006 och 2007 och projektets Malmödel är under uppstart.

Läs Socialstyrelsens rapport


Så här arbetar man i projekt Storstad

För varje del av projektet har en projektgrupp bildats med representanter från Socialstyrelsen och respektive landsting/regions katastrofmedicinska beredskapsorganisation. Från Göteborg har personal från Prehospitalt och Katastrofmedicinskt Centrum deltagit. Vid de scenariospel som genomförts har även representanter från samverkande myndigheter deltagit, främst räddningstjänsten, polisen, Göteborgs stad, men även regionala smittskyddsenheten, Länsstyrelsen och Tullen.

Projekten har genomförts utifrån en projektplan som till stora delar varit samstämmig i städerna. Målet för projektet har varit att studera:

• Ledningsförmågan.
• Tillgång på personal och materiella resurser.
• Uthållighet. 

Ledningsförmåga har definierats som den ledning som etablerats i skadeområdet, ledning av ambulansdirigering, på regional nivå, på respektive sjukhus och primärvård som tagit hand om skadade, vidare samordning av information och informationshantering om händelsen.
Tillgång på personal har fokuserat på vårdpersonal på sjukhus - främst akutmottagning, operation, intensivvård och annan personal som är viktigt för sjukhusen vid denna typ av belastning. Även tillgång på personal i ambulanssjukvården, sjukvårdsgrupper har studerats. Vidare har de olika typer av experter som man kan behöva råd från vid dessa olika typer av händelser inventerats. Tillgång på olika typer av sjukvårdsmaterial och läkemedel har också studerats. Under denna punkt har det för Socialstyrelsen varit viktigt att identifiera om man från myndigheten eller dess beredskapslager kan bidra med experter respektive material.

Uthålligheten för insatsen påverkas av både tillgång på personal och av material. I varje scenario har denna punkt belysts, främst för Göteborg men även för delar av regionen.

Med hjälp av de olika scenariospelen har diskussioner förts utifrån projektgruppens utarbetade kriterier för analys. Spelens diskussioner har startat från larmfas och fortsatt tills de skadade varit på sjukhus. Efter analys av scenariospelen har resultaten presenterats vid ett seminarium och därefter har variationsspel och känslighetsanalyser genomförts. I variationsspelen har förutsättningarna för spelen ändrats utifrån diskussioner under seminariet.

Tema för scenarierna ha varit:
• En avsiktlig händelse med bombsprängningar på pendeltåg, fyra olika tåg. Motsvarande händelse som sprängningarna i Madrid 2004.

• Attentat med kemiska stridsmedel under en konsert i ett fullsatt Scandinavium, cirka 10 000 personer.

• Ett klorgasutsläpp på rangerbangården i Sävenäs, detta inträffar en sommarnatt. Gasmolnet driver in i ett bostadsområde samt mot östra sjukhuset.

• Ett utbrott av Norovirus (vinterkräksjuka) på en passagerarfärja, händelsen inträffar vid en julkryssning.

• Ett utbrott av EHEC på Turist- och resemässan, smittan spåras till ett av de stora matställena på mässan.

• En ”smutsig bomb” vid Lilla bommen, under ett internationellt flottbesök. Bomben innehåller radioaktivt material vilket ger ett stort område som smutsats ner med radioaktivitet.



Kontaktperson: Annika Hedelin, 0705-63 07 93


Läs meddelandet som PDF