Angereds Närsjukhus lämnar idag en anmälan till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Händelsen har varit föremål för noggranna genomgångar för att undvika upprepning. Lex Maria-anmälningar görs för att öka patientsäkerheten och sprida kunskap nationellt.
Fallet gäller ett barn som visat sig lida av en hjärntumör, men där diagnos och behandling fördröjts. Barnet, som sedan två månaders ålder har uppvisat symptom, har två gånger remitterats av BVC till barnneurolog på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus men då bedömts inte behöva barnneurologiskt bedömning.
Barnet hänvisades därefter till de två barn och ungdomsmedicinska enheterna inom Angereds Närsjukhus. Vid första kontakten, som skedde när pojken var cirka 1 år, bedömdes symptomen som stelhet i nackmuskulatur. Vid andra kontakten, cirka 9 månader senare, bedömdes att det förelåg en utvecklingsförsening och en remiss skickas till barnneurolog på Angereds Närsjukhus. Denna undersökning genomfördes när pojken var 23 månader och ledde att en magnetkameraundersökning av barnets hjärna ordinerades. Undersökningen genomfördes först 5 månader senare på Drottning Silvias Barn- och ungdomssjukhus varvid den aktuella tumören upptäcktes. Pojken hade då hunnit bli 2 år och 4 månader.
Chefläkaren vid Angereds Närsjukhus anmäler händelsen till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Det är vårdgivarens skyldighet att anmäla till Socialstyrelsen om en patient i samband med hälso- och sjukvård drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av allvarlig skada eller sjukdom. Lex Maria-anmälningar görs för att stärka patientsäkerheten.
En objektiv utredning av händelsen görs enligt Socialstyrelsens metod för händelseanalys. Det ger möjlighet att sprida erfarenheterna nationellt och därmed minska risken för upprepning.