Som första sjukhus i Sverige har Angereds Närsjukhus startat ett mobilt KOL-team som ger slutenvårdspatienter möjlighet att få vård i det egna hemmet. Teamet är resultatet av ett nära samarbete mellan Angereds Närsjukhus och SU Östra Sjukhuset. Förhoppningen är att öka patientens trygghet och minska antalet vårddagar på sjukhus.
Det är patienter diagnostiserade med den allvarliga sjukdomen KOL (Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom) och som vårdas på sjukhus som är fokus för det nya mobila teamet vid Angereds Närsjukhus.
- Istället för att vårdas en längre tid på sjukhus kan vi ge patienten möjligheten att under en viss del av tiden få vård i hemmet. Detta är ett sätt att öka tryggheten för patienten samtidigt som antalet dagar på sjukhus blir färre, berättar Ann Ekberg-Jansson, som är överläkare och verksamhetschef för Angereds Närsjukhus Vuxenspecialistcentrum.
Initiativet till det mobila KOL-teamet kommer från Angereds Närsjukhus som behandlar många patienter med KOL i Nordost. Sjukdomen ökar stadigt i Sverige och är särskilt utbredd i områden med många tobaksrökare, så som nordöstra Göteborg.
- Vi har kunnat konstatera att vissa patienter med en försämring i sin KOL ibland skrivs ut för tidigt från sjukhusen på grund av vårdplatsbrist. Detta leder ofta till att de måste söka sig till akutmottagningarna snart igen. Med mobil vård kan vi minska dessa återinläggningar, fortsätter Ann Ekberg-Jansson.
Teamet är ett samarbete mellan Angereds Närsjukhus och SU Östra sjukhuset i Göteborg. Det består av två specialistsjuksköterskor och en medicinskt ansvarig läkare från Angereds Närsjukhus. Till teamet är även personal från den medicinska akutvårdsavdelningen, MAVA, på SU Östra sjukhuset knuten.
Imorgon, den 17 november, infaller Världs-KOL-dagen för att uppmärksamma den allvarliga sjukdomen. Ursprunget för dagen kommer från den internationella organisationen The Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD).
För ytterligare information, kontakta: