Nu tas ännu ett viktigt steg i arbetet med det nya närsjukhuset i Nordost. Idag invigs sjukhuset första dagsjukvårdsenhet i form av en transfusionsverksamhet på Barn- och ungdomsspecialistcentrum. Den nya dagsjukvårdsenheten skall hjälpa kroniskt sjuka barn i behov av regelbundna blodtransfusioner. Den nya verksamheten är ett resultat av nära samarbete mellan Drottning Silvias Barnsjukhus.
Idag inviger Angereds Närsjukhus en ny mottagningsverksamhet för barn med Thalassemi, en ovanlig, ärftlig sjukdom som påverkar de röda blodkropparna och gör att patienten behöver regelbundna blodtransfusioner.
- Det är ett stort steg att vi idag kan öppna vår första dagsjukvårdsenhet och ett bra exempel på hur vi som närsjukhus kan komplettera universitetssjukhusen och samtidigt underlätta för patienterna, säger Marina Olsson, Sjukhusdirektör på Angereds Närsjukhus.
Sjukdomen är ovanlig bland svenskfödda, men vanligare i hos personer födda i områden kring Medelhavet, norra Afrika, Mellanöstern, Indien och Sydostasien. I Göteborg finns ett trettiotal barn med diagnosen, av dessa bor en handfull i Nordost.
- Även om det inte är många barn som har sjukdomen Thalassemi kommer vår transfusionsverksamhet att göra stor skillnad för de barn som är drabbade. Barn och unga är ett prioriterat område för oss på Angereds Närsjukhus, säger Lars Gelander, verksamhetschef på Barn- och ungdomsspecialistcentrum.
Uppstarten är ett resultat av nära samarbete med Drottning Silvias Barnsjukhus. Med den nya verksamheten får barn med Thalassemi närmare vård i en mindre och lugnare omgivning. Patientgruppen har tidigare hänvisats till vård på Drottning Silvias Barnsjukhus där de behandlats på barncancercentrum.