Pressmeddelande
Från Angereds Närsjukhus
2011-09-07 08:00


Cellprovstagning i buss inleds i Nordost


Angered En specialbyggd buss med erfarna barnmorskor turnerar just nu runt i nordöstra Göteborg för att erbjuda kvinnor cellprovstagning. Aktiviteten är den senaste i raden för att öka andelen kvinnor som deltar cellprovstagning och därigenom förebygga livmodershalscancer bland kvinnor i Göteborg.

I veckan smygstartar turnén med den nya cellprovsbussen i Nordost. Under september och oktober kommer större torg i nordöstra Göteborg, som inte har barnmorskemottagningar, att erbjuda kvinnor cellprovstagning i en specialbyggd buss. Bussen är utrustad med en gynekologistol och bemannad av erfarna barnmorskor som tar proverna.

- Vi är jätteglada över att kunna erbjuda den här möjligheten. Intresset under de första dagarna har varit över förväntan. Redan första dagen togs över 20 prover i bussen och detta trots dåligt väder, berättar Malena Lau, som är projektledare för ”Ta med en vän” på Angereds Närsjukhus.

Bussen är ett led i kampanjen ”Ta med en vän” som aktivt arbetar för att öka deltagandet i cellprovstagning i de nordöstra stadsdelarna. Aktiviteterna är skräddarsydda för att öka deltagandet och arbetet är ett samarbete mellan Barnmorskemottagningarna i området och Angereds Närsjukhus.

Regelbunden cellprovtagning minskar risken att drabbas av livmodershalscancer. Men deltagandet bland kvinnor i Göteborg minskar och allra lägst är täckningsgraden i de nordöstra stadsdelarna. I dessa områden är täckningsgraden uppemot 20 procent lägre än Göteborgsgenomsnittet.

Samtidigt visar statistik från projektets första fyra månader att insatserna i Nordost gör nytta. En ökning i antalet tagna prover med 19 procent jämfört med samma period föregående år har noterats.


Satsningen är en del av ett regionalt initiativ för att
förebygga den allvarliga sjukdomen och drivs med stöd från Onkologiskt Centrum, Kunskapscentrum för Jämställd vård och Sveriges Kommuner och Landsting.



Kontaktperson: Freja Bramsen, Informationschef Angereds Närsjukhus, tel. 0702-70 93 77


Läs meddelandet som PDF