Angereds Närsjukhus satsar på en hälsofrämjande film som kommer att delas ut till patienter. Försöket med ”film på recept” är sjukhusets sätt att göra verklighet av de nationella riktlinjer som Socialstyrelsen införde vid årsskiftet om förebyggande insatser för att förhindra ohälsa. Budskapet i filmen är tydligt - små förändringar ger resultat.
Behovet av insatser för att uppmuntra fysisk aktivitet och motverka övervikt är stort i Nordöstra Göteborg. Folkhälsoinstitutets senaste rapport ”Hälsa på lika villkor” visar att de nordöstra stadsdelarna har en större andel invånare än andra delar av Västra Götalandsregionen som fysiskt inaktiva.
Detta hoppas Angereds Närsjukhus kunna förändra genom förebyggande insatser. En sådan är den nya film som inom kort kommer att börja delas ut till patienter på sjukhuset. I filmen föreslås förändringar som kan leda till en sundare livsstil. Till detta kopplas en kort rådgivning med fyra budskap - ät rätt, vardagsmotionera, vila munnen mellan måltider och få tillräckligt med sömn. Råden är enkla och presenteras utan pekpinnar.
- Vi har mycket vi ska hinna ta upp med patienterna under besöket hos oss, men vill samtidigt vara aktiva i det förebyggande arbetet. Med filmen kan vi i lugn och ro dela med oss av enkla råd och på så sätt bidra till en förändring. Film är också enkelt att ta till sig för de många invånare i nordöstra Göteborg som inte har svenska som modersmål, berättar Malena Lau som arbetar med Angereds Närsjukhus hälsofrämjande insatser och har tagit initiativ till filmen.
Den nya filmen går under arbetsnamnet ”Film på recept”. Detta eftersom patienten uppmuntras att titta på filmen och ett tillhörande utbildningsmaterial för att sedan vid behov diskutera innehållet med vårdpersonal eller närmaste Hälsotek.
Filmen är Angereds Närsjukhus sätt att göra verklighet av de nationella riktlinjer som Socialstyrelsens presenterade i slutet av förra året. Enligt dessa riktlinjer ska vården ge mer individanpassade råd mot ohälsosamma levnadsvanor. Ett av dessa områden är kost. I filmen medverkar Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi.
Filmen är drygt 20 minuter lång och riktar sig både till patienter på Angereds Närsjukhus och till allmänheten. Syftet med filmen är att utan pekpinnar hitta ett enkelt tilltal där patienter och åskådare blir delaktiga i ett förändringsarbete av egna levnadsvanor.
Filmen finns tillgänglig via www.angeredsnarsjukhus.se/halsofilm