Pressmeddelande
Från Angereds Närsjukhus
2008-10-29 00:00


Nya specialistmottagningar ska tillgodose stort vårdbehov i Nordost


Onsdagen den 29 oktober, klockan 11:30 inviger regionstyrelsens ordförande Roland Andersson två nya specialistmottagningar på Angereds Närsjukhus.

Med skräddarsydd specialistvård är förhoppningen att Medicinmottagningen samt Barn- och Ungdomsspecialistcentrum öka tillgängligheten och tillgodose befolkningens stora vårdbehov i Nordost. Befolkningen i de fyra stadsdelarna nordost om Göteborg hör till de sämst ställda i landet, både när det gäller hälsa och tillgången till vård.

De nya mottagningarna, som sedermera ska ingå i Angereds Närsjukhus, är en satsning för att förbättra befolkningens hälsa genom att erbjuda nära specialiserad vård på en nivå mellan vårdcentralen och det stora universitetssjukhuset. Båda mottagningarna tar emot patienter på remiss.

Den nya internmedicinska verksamheten är unik inom regionen genom att helt vara helt utformad för att diagnostisera och behandla de livsstilsrelaterade sjukdomarna som är så utbredda i Nordost. Dessa är hjärt-kärlsjukdomar, lungsjukdomar och diabetes. Mottagningen består därför av en blandning av kardiologer, lungspecialister och intermedicinare som tillsammans med specialiserade sjuksköterskor och undersköterskor arbetar i vårdteam kring patienten.

- Livsstilsrelaterade sjukdomar, som uppstår på grund av t ex. rökning, alkohol och dåliga matvanor, hör till de vanligaste sjukdomarna bland befolkningen i Nordost. Vår verksamhet består av en mix av flera specialiteter och är skräddarsydd för att förebygga dessa sjukdomar. Vi jobbar i team för tidigt ställa diagnos och inleda effektiv behandling, berättar Ann Ekberg-Jansson som är överläkare och leder den nya Medicinmottagningen.

Intill Medicinmottagningen har Barn- och ungdomsspecialistcentrum - landets första kombinerade medicin- och psykiatrimottagning öppnat. Verksamheten syftar till att hjälpa de många barn och ungdomar i Nordost som drabbas av medicinska eller psykiska symptom och arbetet organiseras, liksom på Medicinmottagningen, i team med flera olika medicinska specialiteter.

- Sambandet mellan medicinska och psykiska faktorer är särskilt tydlig i behandlingen av barn. Med vår nya verksamhet och våra team av specialister inom medicin, psykiatri, psykologi och omvårdnad får vi unika möjligheter att tidigt ställa rätt diagnos och inleda behandling, berättar Lars Gelander som är överläkare och verksamhetschef för Barn- och ungdomsspecialistcentrum.

Båda mottagningarna kommer att flytta in i det nya Angereds Närsjukhus som beräknas stå klart 2011. Fram till dess kommer de att finnas i tillfälliga lokaler ligga på Triörgatan 2 respektive Triörgatan 8, intill Angereds Torg. På invigningen presenteras även resultatet av det kreativa samarbete som Angereds Närsjukhus under hösten haft med Göteborgs Operan.

Media är välkomna till invigningen! Osa senast den 28 oktober till Nasra Ahmed, Husmor Angereds Närsjukhus, tel. 076 -767 21 32 alternativt via e-post nasra.ahmed@vgregion.se.



Kontaktperson: Ann Ekberg-Jansson, Verskamhetschef Medicinmottagningen, tel. 070 - 650 03 66 eller via e-post ann.ekberg_jansson@vgregion.se
Lars Gelander, Verksamhetschef Barn- och Ungdomsspecialistcentrum, tel. 070 -295 64 82 ell


Läs meddelandet som PDF