Pressmeddelande
Från Angereds Närsjukhus
2008-05-07 08:00


Nytt Smärtcentrum ska lindra patienter i Nordost


Problemen med svår smärta och värk är utbredda bland befolkningen i stadsdelarna nordost om Göteborg. Idag invigs Angereds Närsjukhus nya smärtmottagning, Smärtcentrum, som blir en välkommen förstärkning i behandlingen av patienter med långvarig smärta.

Mottagningen blir den första som flyttar in i de tillfälliga lokaler i vilka sjukhusverksamheten kommer att bedrivas till dess att den nya sjukhusbyggnaden står klar 2011.

Nya Smärtcentrum blir en fullskalig specialistmottagning inom smärta och ska komplettera primärvårdens behandling av patienter i Nordost med långvarig smärta.

- Smärtcentrum ska fungera som ett komplement till de smärteam som redan finns här i Nordost. Vi kommer att vara en specialistinstans för människor med alla olika typer av svårbehandlad smärta, berättar verksamhetschefen Tore Eliasson som är docent och överläkare vid Angereds Närsjukhus.

Enligt Folkhälsoinsitutets undersökning ”Hälsa på lika villkor” är problem med svår värk och smärta mer utbrett bland befolkningen i Nordost jämfört med riksgenomsnittet. Problemen är störst bland kvinnor. Nästan dubbelt så många kvinnor i Nordost lider av svår värk i skuldra, nacke och axlar jämfört med riket i stort och uppemot 50 procent fler kvinnor i Nordost jämfört med riket besväras av svår värk i rörelseorganen. Dessutom är konsumtionen av receptbelagda smärtläkemedel högre i Nordost jämfört med riket.

- Det finns ett tydligt behov och vi har tagit emot ett flera remisser och inlett behandling och utredning av ett antal patienter, berättar Tore Eliasson.
Inom kort börjar den sjuksköterska och sekreterare som anställts och ytterligare två läkartjänster planeras framöver.

Den nya mottagningen kommer att ligga på Triörgatan, intill Angereds Torg i de lokaler som kommer att inrymma Angereds Närsjukhus till dess att det nya sjukhuset står klart. Precis som sjukhuset blir den nya mottagningen till för hela Nordost, dvs stadsdelarna Bergsjön, Gunnared, Lärjedalen och Kortedala.


 



Kontaktperson: Freja Bramsen, Informationsansvarig, Angereds Närsjukhus, tel. 0702-70 93 77 alternativt via e-post freja.bramsen@vgregion.se
Tore Eliasson, Verksamhetschef Smärtcentrum, Angereds Närsjukhus, tel. 0706-77 83 19.


Läs meddelandet som PDF