Pressmeddelande
Från Angereds Närsjukhus
2015-09-07 09:30


Nytt sjukhus invigs i Angered – unik satsning på nordöstra Göteborg


Torsdag 10 september invigs Angereds Närsjukhus. Det markerar en milstolpe för Västra Götalandsregionens modiga politiska satsning på rätten till jämlik hälsa. Sjukhuset är det första i sitt slag och väcker nationell uppmärksamhet.

- Det här är en dag som vi har längtat efter i många år! Det känns fantastiskt både som läkare, sjukhusdirektör och invånare att få öppna de här dörrarna. Det är ett unikt, spännande, nytänkande och modigt sjukhus som verkligen behövs, säger Ann Ekberg Jansson, tillförordnad sjukhusdirektör på Angereds Närsjukhus.

Bakgrunden till beslutet att bygga Angereds Närsjukhus är de stora skillnader i hälsa och medellivslängd finns i nordöstra Göteborg, jämfört med andra stadsdelar. Sjukhusbygget beräknas ha kostat omkring 650 miljoner kronor och började planeras redan 2008. Bygget har omnämnts som en av de största satsningarna på Göteborgs nordöstra stadsdelar.

Omkring 300 personer arbetar på sjukhuset med inriktning på exempelvis dagkirurgi, gynekologi, barn och ungdoms – samt vuxenmedicin. Sjukhuset rymmer också en Närhälsomottagning, röntgenavdelning och ett laboratorium, men erbjuder inte akutvård.

Fokus på förebyggande

Eftersom ohälsan i Nordost till stor del går att relatera till livsstil är sjukhusets uppdrag också att bidra till ökad folkhälsa genom en förebyggande sjukvård. Det har också satsats på forsknings- och utvecklingsavdelning med kopplingar till Göteborgs universitet.

Själva byggnaden är strategiskt placerad mitt i Angereds centrum med närhet till kollektivtrafik och annan viktig infrastruktur.

- Det här är ett närsjukhus i ordets rätta bemärkelse. Vi finns fysiskt nära invånarna såväl i Östra Göteborg som Angered och vårt utbud bygger helt på förutsättningarna i de nordöstra stadsdelarna. Ett gigantiskt arbete har gjorts för att i dialog med invånarna lyfta fram deras särskilda behov, säger Ann Ekberg Jansson, tillförordnad sjukhusdirektör på Angereds Närsjukhus.

Nationellt intresse

Redan innan Västra Götalandsregionens politiker har klippt det symboliska bandet tillsammans med representanter för invånarna, har intresset varit stort:

- Vi får förfrågningar om studiebesök varje vecka, från hela Sverige. Det här är ett nytänkande sätt att satsa på sjukvård och andra vill inspireras och lära mer. Andra landsting, vårdbolag, medicinsk personal och patientföreningar bedömer att det vi gör i Angered ligger i framkant, jämfört med många andra. Och där ska vi fortsätta att vara, även i framtiden, säger Ann Ekberg Jansson, tillförordnad sjukhusdirektör.

Invigningen av Angereds Närsjukhus börjar 10 september kl. 13.00 och är öppen för allmänheten. Musik, dans, politiskt panelsamtal och öppet hus är några av inslagen.

För ett pressanpassat informationsmaterial med fakta, bakgrund och högupplösta bilder från sjukhuset, fria att använda i medieinslag om Angereds Närsjukhus, klicka här.



Kontaktperson: Ann Ekberg Jansson, tillförordnad sjukhusdirektör på Angereds Närsjukhus, tel: 0703- 78 96 16
Helena Holmberg (FP), styrelseordförande för Angereds Närsjukhus, tel:0707-80 07 00 Björn Skog, tillförordnad kommunikationschef på Angereds Närsjukhus, tel: 070-085 29 61


Läs meddelandet som PDF