Pressmeddelande
Från Angereds Närsjukhus
2012-04-17 09:55


Pressinbjudan

Satsning ökade cellprov med 40 procent


I april förra året inleddes samverkansprojektet ”Ta med en vän” som syftade till att öka deltagandet i cellprovstagning bland kvinnor i Nordöstra Göteborg. Under projektet har en rad olika insatser genomförts och ett år senare visar sig insatserna ha haft stor effekt – cellprovstagningen har ökat med mer än 40 procent under ett år.

 

Samverkansprojektet ”Ta med en vän” är en satsning för att få fler kvinnor i nordöstra Göteborg att ta cellprov och därmed minska risken för livmoderhalscancer.  Insatserna har pågått i ett år och inriktats på att öka deltagandet i cellprov bland kvinnor i nordöstra Göteborg. Detta eftersom området låg betydligt under genomsnittet när det gäller andelen kvinnor som tar cellprov.

 

Bakom satsningen står Kunskapscentrum för Jämlik vård och Angereds Närsjukhus. Arbetet har genomförts i nära samverkan med Mödravården i Nordöstra Göteborg, Regionalt cancercentrum Väst, Doulaprojektet, Sveriges Kommuner och landsting, Ung Cancer och Centre for HealthCare Improvement på Chalmers.

 

Ta med en vän projektet handlar om att sprida kunskap cellprovets betydelse. En viktig del i arbetet har varit att uppmuntra att budskapet sprids mun-till-mun från någon som du har förtroende för. Projektet har dessutom innehållit flertalet kampanjer, skräddarsydda informationsaktiviteter på andra språk, en ambulerande cellprovsbuss och utökade drop-in-tider för provtagning.

 

På avslutningsseminariet den 20 april presenterar projektledningen resultatet och beskriver genomförda insatser. En mer omfattande utvärdering genomförs för närvarande, men mätningar visar redan nu att projektet varit mycket framgångsrikt. Sedan starten av projektet har antalet tagna cellprover i området ökat med mer än 40 procent.

 

På plats premiärvisas dessutom den sista aktiviteten som projektet varit inblandad i, tre filmer som tagits fram gemensamt med organisationen Ung Cancer och som förhoppningsvis nu kommer att bidra till att sprida det viktiga budskapet till andra delar av Sverige.

 

Förutom representanter från alla samverkansparter deltar också Helen Eliasson (S) som är ordförande i Västra Götalandsregionens Hälso- och sjukvårdsutskott.

 

Vad:              Frukostseminarium om satsning på cellprovstagning

När:               Fredag den 20 april, klockan 08:30 – 10:30

Var:               Hammarkullens Folkets Hus, Hammarkulletorget 62B

Media är välkomna till invigningen!

Osa senast den 19/4 till Freja Bramsen, informationschef Angereds Närsjukhus, freja.bramsen@vgregion.se, tel. 031-332 69 60, mobil. 0702-709377

 




Kontaktperson: Freja Bramsen, informationschef Angereds Närsjukhus, e-post. freja.bramsen@vgregion.se, tel. 031-332 69 60, mobil. 0702-709377


Läs meddelandet som PDF