Pressmeddelande
Från Angereds Närsjukhus
2015-04-28 07:54


”HjällboSamverkan Små barn” visar vägen

Unikt samarbete hjälper barn med autism i Nordost


I Göteborg finns som rutin på BVC en autismscreening för alla barn vid 2½ års ålder. Ökad kunskap på BVC och screening har inneburit att många barn med svårigheter tidigt uppmärksammas och får möjlighet till utredning och insatser.

I Hjällbo har majoriteten av befolkningen utomeuropeiskt ursprung och på förskolorna talar ca 98 % av barnen annat modersmål än svenska. Erfarenheterna i Göteborg är, att i områden med hög andel familjer med utländsk härkomst finns betydande problem för familjerna att genomföra en fortsatt utredning när tecken på autism eller andra svårigheter uppmärksammats hos barnet på BVC.  Det kan finnas språkliga, sociala, kulturella eller avståndsmässiga hinder som bidrar till att familjer uteblir från utredningar och för barnet viktiga insatser.

Insikten om detta ledde till att ett treårigt samverkansprojekt där flera specialistverksamheter samverkar lokalt på familjecentralen i Hjällbo. Projektet, som startade oktober 2013 syftade till att utveckla en ”sömlös” modell, nära familjerna, för att tidigt upptäcka och bättre utreda och sätta in rätt insatser för barn mellan 0-4 år. Nu har projektet nått halvtid och man kan redan nu se positiva effekter, där barn i Hjällbo i högre grad än förut kan få möjlighet till individuellt anpassade insatser.

HjällboSamverkan Små barn är en unik samverkansmodell för den mångkulturella stadsdelen. Modellen innebär möjlighet till både utredning och insatser på specialistnivå för små barn med autism och andra tidiga utvecklingsavvikelser lokalt i stadsdelen och i nära samarbete med föräldrar.

Media välkomnas i samband med premiärvisningen av filmen som tagits fram för informationsspridning till verksamheter och beslutsfattare.  Det kommer att finnas möjlighet att diskutera projektet och arbetssättet med projektledare Gudrun Nygren med dr, barnläkare och barnpsykiater; projektsamordnare psykolog Petra Linnsand samt någon av de föräldrar och förskolechef som medverkar i filmen.

Tid för intervju om projektet: 15:30 och i anslutning till minglet
Filmvisning: 16:00-17:00 därefter mingel
Plats: Hjällbo familjecentral, Bergsgårdsgärdet 89 B, Plan 2

För mer information eller för att boka annan tid än den avsatta för intervju, kontakta Gudrun Nygren, gudrun.m.nygren@vgregion.se

 

 


Kontaktperson: Gudrun Nygren, gudrun.m.nygren@vgregion.se, tel: 0707-229467
Johanna Steier, johanna.steier@vgregion.se, tel: 0700-822214


Läs meddelandet som PDF