Pressmeddelande
Från Västra Götalandsregionen
2007-10-25 08:00


Efter projekt i Primärvården FyrBoDal och NU-sjukvårdens ambulansverksamhet

Ambulanstransporter även till vårdcentralen från 1 november


Den som ringer efter en ambulans behöver inte alltid sjukhusvård – för vissa patienter är det bättre om de får en transport till vårdcentralen eller jourcentralen. Från och med 1 november görs en särskild prioritering av vårdbehovet direkt i ambulansen.
- Det innebär att patienten kommer till rätt vårdnivå direkt och slipper långa väntetider på akutmottagningen, menar Suzanne Londré, verksamhetschef på Vårdcentralen Ljungskile.

Det kan vara svårt att själv avgöra hur allvarligt sjuk man är.
- En patient kan må dåligt och uppleva det väldigt dramatiskt, men när ambulansen kommer kan det kan ändå visa sig att det är en primärvårdspatient, säger Suzanne Londré.
- Om en sådan patient kommer till akutmottagningen finns risk för att väntetiden blir lång eftersom man där måste prioritera svårare sjuka och skadade först, säger Bengt Asplén, verksamhetschef vid Ambulanscentrum i NU-sjukvården.
När ambulansen kommer så börjar man med att göra en bedömning av tillståndet, behandla och sedan prioritera fortsatt vårdbehovet. Som stöd har ambulanssjukvårdarna en handbok som definierar nivåerna för primärvård och länssjukvård. Det som står i handboken stämmer överens med det som sjukvårdsrådgivningen använder.
Efter bedömningen får primärvårdspatienterna ambulanstransport till sin vårdcentral eller jourcentral. Där sker samma omhändertagande som om patienten sökt dit direkt. Ambulanstransporten innebär inte automatiskt ett läkarbesök utan det kan också hända att en distriktssköterska tar emot och att patienten får med sig råd om egenvård hem.

Samma arbetssätt i alla ambulanser
Arbetssättet att transportera primärvårdspatienterna direkt till vårdcentralen används redan nu i Dalsland och norra Bohuslän medan det är betydligt mer sällsynt i Trestadsområdet. Det som händer den 1 november är att alla ambulanser kommer att arbeta på samma strukturerade sätt oavsett varifrån patienten ringer.
Det nya arbetssättet är ett resultat av ett gemensamt ambulansdirigeringsprojekt mellan Primärvården FyrBoDal och NU-sjukvårdens ambulansverksamhet. Förhoppningen är att arbetssättet ska avlasta akutmottagningarna och minska väntetiderna för patienterna.
Redan idag transporteras ca 1500 primärvårdspatienter i ambulans till vårdcentraler och jourcentraler och en beräkning är att det blir ytterligare 1000 när det nya arbetssättet används i hela området. 



Kontaktperson: Bengt Asplén, verksamhetschef vid Ambulanscentrum i NU-sjukvården, 0703-27 69 30
Suzanne Londré, verksamhetschef på Vårdcentralen Ljungskile, 0706-97 70 40


Läs meddelandet som PDF