Pressmeddelande
Från Primärvårdskansliet FyrBoDal
2010-11-23 12:30


Beslutet fattat om Vårdcentralen Torpa


Bakgrund

Vårdcentralen Torpa var under många år en verksamhet med stabil personalstyrka och en ekonomi i balans. När det gäller distriktsläkarna så hade de flesta arbetat på vårdcentralen i många år.

På senhösten 2008 sade fyra distriktsläkare upp sig och de slutade vid årsskiftet 2008/2009. Svårigheter att rekrytera innebar att vårdcentralen behövde använda sig av bemanningsläkare. Resurser tillsattes och insatser gjordes för att rekrytera fasta läkare till vårdcentralen. För att få ett gynnsammare läge och samtidigt göra Torpa till en attraktiv och utvecklingsinriktad arbetsplats påbörjades ett försök med att göra vårdcentralen till en utvecklingsvårdcentral med möjlighet till forskning. Trots detta lyckades vi inte med att bemanna distriktsläkartjänsterna.

Ekonomin blev lidande och när beslutet om vårdval kom visade det sig att de doktorer som lämnat Torpa 2008 ansökte om att etablera en ny vårdcentral i Vänersborg. Förutom att Torpa ”tappade” 30 procent av sin listning till den nya vårdcentralen erbjöds några av Torpas nyckelpersoner anställning på den nya vårdcentralen, Nordstan.

Trenden när det gäller listade patienter har tyvärr fortsatt och vid oktober månads utgång 2010 har Torpa tappat ytterligare 8 procent av sin listning och har nu 7094 personer listade. Till detta kommer att vårdvalet också ställer nya krav på alla våra verksamheter. Krav som är extra svåra att klara med en obalans i bemanningen.

Förutsättningar 2011

De ekonomiska förutsättningarna inför 2011 är ytterligare ansträngda.

I den budget som räknats fram för året saknas 5,4 mnkr för att få en fungerande verksamhet både när det gäller ekonomi, personal och framförallt den medicinska säkerheten. En förutsättning för att fortsätta verksamheten hade varit att vårdcentralen lyckats bemanna med fasta doktorer. Trots betydande insatser har inte önskvärt resultat uppnåtts.

Mot bakgrund av ovanstående bedömer Primärvården FyrBoDal att det varken finns förutsättningar eller möjligheter att fortsätta driva verksamhet på Vårdcentralen Torpa



Kontaktperson: Göran Wennberg, primärvårdsdirektör, tfn 070-606 86 36
Gunilla Josefsson (s), ordf, 070-605 65 38


Läs meddelandet som PDF