Pressmeddelande
Från Primärvårdskansliet FyrBoDal
2008-09-18 15:30


Nu är det lätt att nå vårdcentralen


Patienterna har nu lätt att nå sin vårdcentral samma dag de ringer. De redan höga siffrorna för telefontillgängligheten vid vårdcentralerna i Primärvården FyrBoDal har ökat ytterligare och vi närmar oss målet på 100 procent. I augusti kom 96 procent av de patienter som ringde oss fram och fick sitt ärende uträttat samma dag.

Även telefontillgängligheten till Sjukvårdsrådgivningen i FyrBoDal har blivit bättre. I sommar har tre av regionens sjukvårdsrådgivningar, i Fyrbodal, Skaraborg och Södra Älvsborg, samverkat under dagtid på vardagarna och alla nätter. Genom det samarbetet har rådgivningarna kunnat besvara samtalen på kortare tid. 

Ökad tillgänglighet till ungdomsmottagningarna

Styrelsen för Primärvården FyrBoDal har yttrat sig över en motion av Eva-Lott Gram(kd) om att öka tillgängligheten till ungdomsmottagningarna.
Eva-Lott Gram skriver bland annat i sin motion att det behövs mer kunskap och en ökad tillgänglighet till ungdomsmottagningarna för att bryta trenden med ökade sexuellt överförbara sjukdomar och ofrivilliga graviditeter. Hon påpekar att ungdomsmottagningarna är stängda på helgerna när behovet kan vara som störst. Eva-Lott Gram tycker att ungdomsmottagningarna ska få ett utökat uppdrag där samarbetet med skolhälsovården fördjupas och utvecklas mer. Hon menar också att preventivt arbete behövs för att främja ungdomars sexuella hälsa.
Styrelsen för Primärvården FyrBoDal är positiv till en ökad tillgänglighet för att skapa en verksamhet som ungdomarna har ännu bättre nytta av. En ökad bemanning skapar möjlighet till både fler gruppbesök i skolan och personliga besök på ungdomsmottagningarna och därigenom en effektivare verksamhet.
Ett fördjupat samarbete mellan ungdomsmottagningarna och skolhälsovården kommer att gagna ungdomsmottagningarnas utveckling och samtidigt öka det preventiva arbetet för att främja ungdomars sexuella hälsa.
Primärvården FyrBoDal har en viktig roll när det gäller att tillsammans med kommunerna vara en lättillgänglig och hälsofrämjande verksamhet som utgår från ungdomarnas egna behov.

Delårsrapport augusti

Primärvården FyrBoDal har enligt delårsrapporten för augusti en helårsprognos för 2008 på
-2,1 miljoner kronor, vilket är ett nollresultat. Produktionen är 4,8 procent högre än samma period förra året. Det är antalet besök hos sjuksköterskor och beteendevetare som ökat mest.
Styrelsen för Primärvården FyrBoDal godkänner delårsrapporten för augusti 2008 och översänder den till regionstyrelsen.
 



Kontaktperson: Göran Wennberg, primärvårdsdirektör, tfn 070-606 86 36
Gunilla Josefsson (s), ordf, 070-605 65 38


Läs meddelandet som PDF