Pressmeddelande
Från Primärvårdskansliet FyrBoDal
2007-03-15 15:30


Överenskommelse för att minska sjukfrånvaron


Förra året kom Staten och Landstingsförbundet överens om att stimulera hälso- och sjukvården att prioritera sjukskrivningsprocessen för att sjukfrånvaron hos befolkningen skulle minska. Nu har Styrelsen för Primärvården FyrBoDal och hälso- och sjukvårdsnämnderna i Trestad, Norra Bohuslän och Dalsland skrivit under en gemensam överenskommelse om vad primärvården ska göra för att minska sjukfrånvaron under 2007 och till vilken ersättning.

Primärvården FyrBoDal började arbeta med sjukskrivningsprocessen redan förra året och det finns en lokal åtgärdsplan samt en processledare som stöd. Mycket av arbetet sker i samverkan med Försäkringskassan. Pengarna som används till detta är statliga, men primärvården får dem via hälso- och sjukvårdsnämnderna.
Under 2007 ska primärvården tillsammans med Försäkringskassan vara med och forma bättre rutiner och öka samverkan mellan olika parter för att man ska kunna sätta in tidiga och samordnade insatser för att stötta sjukskrivna att komma tillbaka i arbete.
Regelbundna dialoger mellan Försäkringskassan och vårdcentralerna regleras i överenskommelsen. Liksom avstämningsmöten där den sjukskrivna tillsammans med läkare och exempelvis kurator, sjukgymnast eller andra berörda yrkeskategorier är med. Dessutom ska vårdcentralerna utveckla bedömningsteam med olika yrkeskategorier för att göra tvärprofessionella bedömningar av den sjukskrivne.
Mycket av arbetet handlar om att hålla ihop processer, skapa forum och arenor och koordinera det lokala arbetet kring sjukskrivningsprocessen. Där är processledaren en viktig resurs.
Primärvården FyrBoDal ersätts med 5,4 Mkr för sitt åtagande 2007 och avstämningsmötena ersätts med 750 kronor per person och möte.

Ekonomisk rapport

Helårsprognosen för Primärvården FyrBoDal är att vi gör ett nollresultat vilket är 3,7 miljoner kronor bättre än budgeterat. Förklaringen är att läkemedelskostnaderna blir lägre än förväntat.



Kontaktperson: Göran Wennberg, primärvårdsdirektör, tfn 070-606 86 36
Gunilla Josefsson (s), ordf, 070-605 65 38


Läs meddelandet som PDF