Pressmeddelande
Från Primärvårdskansliet FyrBoDal
2009-03-27 14:30


Ansökan om godkännande i VG Primärvård:

Primärvården fortsätter driva Vårdcentralen Fjällbacka


Primärvården FyrBoDal tror på framtiden för Vårdcentralen Fjällbacka. Personalen har arbetat intensivt med att få ordning på ekonomin och nu har styrelsen kunnat fatta det positiva beslutet att man ansöker om ett godkännande om att ingå i VG Primärvård från 1oktober.

- Det känns väldigt roligt att kunna fortsätta bedriva verksamhet i Fjällbacka. Förutsättningen är förstås att befolkningen listar sig där så att vi har ett tillräckligt stort underlag, säger primärvårdsdirektör Göran Wennberg.

Styrelsen för Primärvården FyrBoDal har lämnat in ansökan för totalt 24 vårdcentraler inom förvaltningen. Utöver det kommer vissa mindre enheter att fortsätta som filialer och i ett fall bedömer en enig styrelse att det inte går att garantera den medicinska säkerheten. Därför väljer man att inte lämna in ansökan om godkännande för Vårdcentralen Brålanda. Den direkta orsaken är många års svårigheter att rekrytera läkare.

Uppdaterade hygienrutiner

Att följa grundläggande hygienrutiner är det viktigaste sättet att förebygga smittspridning i vården. Styrelsen för Primärvården FyrBoDal har antagit ett dokument med uppdaterade och tydliggjorda hygienrutiner för Primärvården FyrBoDal. 

Dokumentet beskriver vilka hygienrutiner som ska användas vid vård och undersökningar. Det handlar om hur vårdpersonalen ska desinficera sina händer, i vilka situationer man ska ha handskar, hur arbetskläderna ska se ut med mera. Den som jobbar i vården får till exempel inte bära smycken på händerna, ha långa målade naglar eller låta sitt långa hår vara utsläppt.

Ett särskilt avsnitt behandlar också de rutiner som ska användas för att förebygga risker vid blodsmitta och hur man ska göra om man blir exponerad för det smittade blodet.

Svar på motion om ökad tillgänglighet av desinfektionsmedel

Primärvården FyrBoDal har yttrat sig om Monica Selins (KD) motion om desinfektionsmedel inom vården. Monica Selin vill att regionfullmäktige beslutar att behållare med alkoholbaserade desinfektionsmedel installeras vid entréerna till alla sjukhus och vårdcentraler i regionen. Syftet är bland annat att minska spridningen av magsjukevirus och överföring av blodsmitta.

Styrelsen för Primärvården FyrBoDal skriver i sitt svar att behållare med desinfektionsmedel kan sättas upp inom Primärvården FyrBoDals verksamheter med en uppmaning och förklaring till patienter och besökare om hur det används. Det kan, vid sidan av de grundläggande hygienrutinerna, vara ett sätt att minska smittspridning i primärvården ytterligare. I yttrandet påpekas också att det är bra om handspriten alltid är blandad med glycerol för att minska risken att den används för invärtes bruk.

Månadsrapport februari

Årsprognosen för Primärvården FyrBoDal bedöms bli 2,0 Mkr, vilket är en positiv avvikelse mot budget på 6,6 Mkr. Prognosen baserar sig framförallt på låga läkemedelskostnader.



Kontaktperson: Göran Wennberg, primärvårdsdirektör, tfn 070-606 86 36
Gunilla Josefsson (s), ordf, 070-605 65 38


Läs meddelandet som PDF