Pressmeddelande
Från Primärvårdskansliet FyrBoDal
2007-12-03 09:00


Pressinbjudan från Vårdsamverkan FyrBoDal

Samverkan i den nära vården för ökad trygghet


En bättre närsjukvård ska öka tryggheten, tillgängligheten och kontinuiteten för patienten samtidigt som vi använder våra resurser på ett effektivt sätt. Den 7 december arrangerar Vårdsamverkan FyrBoDal en gemensam närsjukvårdsdag för att lyfta goda exempel på närsjukvårdsarbetet inom Fyrbodal och berätta om planerade projekt.
Pressen välkomnas att delta under hela eller delar av dagen.

Tid: 7 december 9.30-15.45 (program finns på hemsidan: http://vsfbd.vgregion.se)

Plats: Aulan (plan 2) vid Uddevalla sjukhus konferenscentrum

Närsjukvård är den vård som är ”nära” patienten/vårdtagaren. Dit hör all primärvård, viss sjukhusvård och den kommunala vården. 80 procent av befolkningens vårdbehov ska kunna tillgodoses av närsjukvården.

Närsjukvårdsarbetet ska leda till:

  • Bättre samverkan så att patienten/brukaren inte känner av gränserna mellan olika huvudmän och vårdgivare
  • Att fler patienter får sin diagnos och behandling i närsjukvården med bibehållen medicinsk kvalitet och säkerhet
  • Ökad trygghet, tillgänglighet och kontinuitet för patienten/brukaren
  • Att behovet av sjukhusanknuten akutvård minskar genom utökade insatser för patienter inom närsjukvården och att vi därigenom kan frigöra mer resurser för planerad vård och närsjukvård
  • Att vi hushållar med våra resurser med en bibehållen och förbättrad vårdkvalitet

Till grund för närsjukvårdsarbetet i Fyrbodal finns ett gemensamt inriktningsdokument som är fastställt av kommunernas omsorgs- eller socialnämnder, hälso- och sjukvårdsnämnderna, styrelsen för NU-sjukvården och dåvarande primär- och tandvårdsstyrelsen.
Lokal vårdsamverkan bedrivs i fem närsjukvårdsgrupper: Dalsland, Strömstad/Tanum, Munkedal/Lysekil/Sotenäs, Uddevalla/Orust samt Göta Älvdalen. Dessa utgör basen för samverkansarbetet och genomförandet av närsjukvård i Fyrbodal och Lilla Edets kommun. Förändringsarbetet leds och samordnas via samverkansarenan Vårdsamverkan FyrBoDal.
Ledningsgruppen för Vårdsamverkan FyrBoDal arrangerar närsjukvårdsdagen för förvaltningschefer och förtroendevalda inom vård och omsorg. Syftet är att lyfta goda exempel från pågående aktiviteter och planerade projekt. Närsjukvårdsgrupperna kommer under dagen att presentera axplock ur sitt eget samverkansarbetet.



Kontaktperson: Håkan Sundberg, hälso- och sjukvårdschef/ordförande ledningsgrupp Vårdsamverkan FyrBoDal, tel: 0522 – 67 08 81.
Anne-Charlotte Larsson, samordnare, 0530- 66 628


Läs meddelandet som PDF