Pressmeddelande
Från Primärvården FyrBoDal
2007-11-30 10:30


Sveriges läkarförbund belönade distriktsläkare

Suzanne Londré fick pris för bästa ST-handledare i Sverige


Suzanne Londré, distriktsläkare och verksamhetschef på Vårdcentralen Ljungskile, har fått Sveriges läkarförbunds pris för bästa ST-handledare i Sverige. Hon fick motta en check på 10.000 kronor, ett plakat samt ett märke att ha på sig av läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm i samband med ett öppet hus i förbundets lokaler den 29 november.
Suzanne nominerades av SYLF – Sveriges Yngre Läkarförening – Nordvästra Götaland som i somras utsåg henne till årets handledare för ST-läkarna i Fyrbodalområdet.
- Det känns väldig roligt och jag är stolt. Det är en viktig uppgift att vara handledare, att försöka ha tid och att finnas till hands.

Man ska alltid tacka när man får ett pris och Suzanne har funderat på vem hon vill tacka och valt ut sin egen mamma.
- Att vara handledare är nog att vara som en sorts mamma. Inte för beskyddande och man får inte ta över för mycket. Det handlar om att putta på lite lagom och vara en bra förebild.
Hon beskriver handledaruppdraget som professionellt, men också personligt.
- Det är viktigt att känna sig trygg i sin professionella roll och samtidigt våga visa sina svagheter och sin sorg när man gör fel. Man måste få lov att vara människa, att ha svagheter och inte orka med. Den man handleder kommer ju också att uppleva dessa saker.
Grundläggande för en bra handledare är att själv brinna för det man gör, tycker Suzanne Londré.
- Man måste vara entusiastisk och tycka att det här är det mest fantastiska jobb man kan ha om man ska kunna vara en bra handledare.

Att man gillar att vara handledare, eller nästintill mentor, är också viktigt. Själv ser Suzanne det som en förmån att få lov att jobba med yngre kollegor och hjälpa dem att hitta bra sätt att arbeta som läkare.
- För det är ännu svårare än när jag var ung. Kraven är högre på att allt ska botas och människor accepterar inte så mycket krämpor idag. Samtidigt arbetar vi med svårare diagnoser än tidigare och det finns en stor psykisk ohälsa som kräver sitt speciella sätt att hantera, säger Suzanne.
Under sina 28 år som läkare i Ljungskile har Suzanne handlett såväl ST- som AT-läkare. Extra roligt är det att så många av AT-läkarna också valt att utbilda sig till allmänläkare, tycker Suzanne.
- Men där kan jag inte ta åt mig hela äran. Det fanns AT-läkare som blev allmänläkare även innan jag var i Ljungskile, till exempel Göran Wennberg som nu är primärvårdsdirektör i Primärvården FyrBoDal.



Kontaktperson: Suzanne Londré, 0706-97 70 40


Läs meddelandet som PDF