Pressmeddelande
Från Primärvårdskansliet FyrBoDal
2010-03-22 13:30


Trygg framtid för Vårdcentralen Sjuntorp


  • Tillgång till fler läkare och sjuksköterskor

  • Större utbud av tjänster inom hälso- och sjukvård

  • Två vårdcentraler att välja mellan

Det här är några av fördelarna för befolkningen i Sjuntorp när vårdcentralerna Sjuntorp och Granngården utökar sitt samarbete för att kunna utnyttja de gemensamma resurserna bättre.

Den 31 maj blir Vårdcentralen Sjuntorp filial till Granngården.
- Genom förändringen har vi ekonomiska möjligheter att kunna erbjuda en nära och väl fungerande hälso- och sjukvård i Sjuntorp även i framtiden. Förutsättningen är förstås att befolkningen i Sjuntorp även i fortsättningen vill gå till sin vårdcentral, säger primärvårdsdirektör Göran Wennberg.
För befolkningen i Sjuntorp innebär förändringen att de även i fortsättningen kan vända sig till den lokala vårdcentralen när de blir sjuka. De som idag är listade på vårdcentralen i Sjuntorp kommer att erbjudas listning på Granngården från den 31 maj om det är deras närmaste vårdcentral utifrån var de är folkbokförda. De som är nöjda med det behöver inte göra någonting, de blir automatiskt listade enligt närområdesprincipen.
I och med det får de tillgång till båda vårdcentralerna och de har den lägre patientavgiften på båda. Den som bor i Sjuntorp och arbetar i Trollhättan kan alltså vända sig till den vårdcentral som passar bäst för tillfället.

Goda erfarenheter
Det är Primärvården FyrBoDal och dess styrelse som tagit initiativ till förändringen som hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat om. Bakgrunden är att befolkningsunderlaget i Sjuntorp är litet och det är svårt att klara de krav som ställs för godkända vårdcentraler inom VG Primävård. Genom förändringen knyter vi listning och godkännande till den större av vårdcentralerna och kan fortsätta att bedriva en bra vård på båda.
Primärvården FyrBoDal har goda erfarenheter av att driva vårdcentralsfilialer i samverkan med större vårdcentraler.
- Båda vårdcentralerna vinner på att kunna samverka mer kring olika funktioner och viss kompetens och förändringen skapar ekonomiskt utrymme att satsa på en god vård, säger primärvårdsdirektör Göran Wennberg.

Patienterna gagnas av större frihet för vårdcentralerna

Vårdcentralerna i Primärvården FyrBoDal får det fulla ansvaret för sin egen ekonomi och i och med det också större frihet att fatta strategiska beslut om vilka satsningar man vill göra när det går bra.
Det här är effekten av ett beslut i regionfullmäktiges den 2 februari. Beslutet innebär att verksamheterna inom VG Primärvård från och med 2011 får ansvar för över- och underskott och att de själva förfogar över sitt eget kapital. Syftet är att öka självständigheten för de offentliga vårdcentralerna så att villkoren mellan offentlig och privat verksamhet inom VG Primärvård blir så lika som möjligt. Förutsättningen är att förvaltningarna har en ekonomi i balans och att vissa kvalitetskriterier uppfylls.
Primärvårdsdirektör Göran Wennberg menar att vårdcentralerna nu får nya möjligheter att själva avgöra vad de vill och behöver satsa på.
- Det kan handla om att öka kompetensen, konkurrera om bristpersonal, öka trivseln på arbetsplatsen eller resultatdelning när vårdcentralen lyckats bra. Satsningar på personalen är väldigt viktiga för att kunna behålla en god kontinuitet och tillgänglighet för våra patienter och kunder. Vårdutveckling och speciell utrustning är andra stategiska åtgärder som kan bli aktuella.
Göran Wennberg menar att de ändrade reglerna kommer att stimulera vårdcentralerna att åstadkomma ett bra resultat eftersom de också har nya möjligheter att själva avgöra hur resultatet ska användas för att gagna verksamheten och därigenom patienterna så bra som möjligt.

 


 


 



Kontaktperson: Göran Wennberg, primärvårdsdirektör, tfn 070-606 86 36
Gunilla Josefsson (s), ordf, 070-605 65 38


Läs meddelandet som PDF