Primärvården FyrBoDal ska utöka öppettiderna på många vårdcentraler 2008. Det handlar om att öppna tidigare eller ha öppet senare på eftermiddagen för att underlätta för yrkesarbetande att komma till våra mottagningar eller delta i exempelvis föräldrautbildning.
I detaljbudgeten för 2008 beskrivs vad Primärvården FyrBoDal ska arbeta med nästa år och vilka de ekonomiska förutsättningarna är. Basen är de föreslagna överenskommelserna mellan primärvården och hälso- och sjukvårdsnämnderna om uppdrag och resurser. Andra dokument som styr är regionfull¬mäktiges budget och hälso- och sjukvårdens utvecklingsstrategi.
Ökad tillgänglighet är ett område som primärvården hela tiden arbetar aktivt med. En anpassning av öppettiderna efter befolkningens behov är ett sätt. Dessutom fortsätter arbetet för att uppfylla vårdgarantin, så att alla patienter som ringer får kontakt samma dag och att alla som har ett medicinskt behov får en tid för läkarbesök inom sju dagar. Tillgängligheten till sjukvårdsrådgivningen ska också öka och ett gemensamt arbete pågår i regionen med att förstärka rådgivningen för att man tillsammans ska kunna nå målet att 90 procent av samtalen besvaras inom tre minuter.
Patientsäkerheten är ett annat område som är i fokus nästa år. Styrelsen har fått i uppdrag att införa ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet som ska leda till en säker hälso- och sjukvård. En del i detta är MedControl, ett system för att hantera våra avvikelser, som ska vara infört i hela förvaltningen under nästa vår. Tanken med det är bland annat att vi ska lära av varandras fel och upptäcka risker i tid.
Inriktning nästa år
Andra områden som primärvården ska arbeta med 2008 är att:
- Minska missbruket av alkohol, tobak och andra droger. En utbildning för distriktsläkare om att upptäcka och handlägga riskbruksbeteende pågår bland annat.
- Minska förekomsten av sexuellt överförbara sjukdomar bland unga.
- Minska antalet självskador och självmordsförsök.
- Öka äldrekompetensen. Detta är också ett led i arbetet med närsjukvården som ska minska behovet av dyr sjukhusanknuten akutvård genom att öka insatser och omhändertagande nära hemmet. Primärvården har också pågående projekt med en mobil läkare i Uddevalla och äldresjuksköterskor på flera håll.
- Kunna erbjuda fast läkarkontakt. I dag prioriteras äldre och patienter med kroniska sjukdomar eftersom en förutsättning för att nå detta mål är att vi har fler fasta distriktsläkare.
- Förstärka den psykosociala kompetensen på ungdomsmottagningarna.
Gemensam ersättningsmodell
Primärvården Fyrbodal har tillsammans med hälso- och sjukvårdskansliet arbetat för att skapa en gemensam ersättningsmodell. Denna gäller samtliga vårdcentraler i norra Bohuslän, Dalsland och Uddevalla. Ersättningen för vårdcentralerna i Göta Älvdalen följer en överenskommelse som tecknades för 2007 och 2008, därefter kommer den nya modellen att gälla även där.
Som helhet är de ekonomiska förutsättningarna för 2008 ungefär desamma som för 2007 med en indexuppräkning som varierar mellan 2 och 3,3 procent, beroende på när överens¬kommelserna är tecknade. I stort sett har inga utökade beställningar gjorts, men förvaltningen får 5,2 miljoner extra för att fortsätta arbeta med att minska sjukskrivningarna och förbättra sjukskrivningsprocessen. Dessutom får förvaltningen utnyttja 2,1 miljoner av sitt eget kapital för kompetensutveckling, personalförsörjning och rekrytering av ST-läkare.
Styrelsen för Primärvården FyrBoDal har godkänt detaljbudgeten för Primärvården FyrBoDal och översänder den till regionstyrelsen. Förutsättningen är att respektive hälso- och sjukvårdsnämnd beslutar enligt de överenskommelser som är föreslagna.
Månadsrapport september
Primärvården FyrBoDal har enligt månadsrapporten för september en helårsprognos för 2007 på 7 miljoner kronor. Styrelsen godkänner månadsrapporten för september 2007 och översänder den till regionstyrelsen.
Lokal pandemiplan för Primärvården FyrBoDal
Styrelsen för Primärvården FyrBoDal har godkänt en lokal pandemiplan för förvaltningen. Planen anger hur man ska organisera arbetet på vårdcentralen vid en allvarlig epidemi. Bland annat måste vårdcentralerna se över sina rutiner så att de fungerar även när belastningen blir högre.
Vid en epidemi är det viktigt att vårdcentralen koncentrerar sina insatser så att tillgängligheten i telefon är hög och att det finns beredskap för att organisera mottagningen för patienter med influensa så att de inte smittar övriga patienter. Det måste också finnas beredskap för att öppna jourcentraler på dagtid.
En organisation för vaccinering och samverkan med apoteket så att det finns tillräckligt med vaccin är andra viktiga punkter. Slutligen behöver vårdcentralerna se till att det finns munskydd och annat nödvändigt material redan innan en eventuell epidemi.
Det finns en arbetsgrupp som fortsätter arbeta med pandemiplanen, bland annat i samarbete med NU-sjukvården.
Styrelsemöten 2008
Styrelsemöten 2008 för Styrelsen för Primärvården FyrBoDal:
5 februari
18 mars
24 april
22 maj
18 september
27 oktober
18 december