Det hävdar forskaren och terapeuten Allan Wade från Kanada som kommer till Göteborg 30-31 maj för att möta 600 socialarbetare, tjänstemän, poliser, vårdpersonal och andra som möter brottsutsatta i sin yrkesutövning.
Allan Wade har utvecklat en metod för att hjälpa människor som utsatts för svåra övergrepp. En metod som går ut på att få den brottsutsatta att se att han eller hon faktiskt har gjort motstånd på många olika sätt och därigenom ge kraft och få bort känslan av att vara ett hjälplöst offer.
Språket är centralt i bemötandet av brottsutsatta. Hur vi benämner våldet har betydelse för hur en person som utsatts för våld eller övergrepp bearbetar händelsen. Det gäller på flera arenor. I förhör, i rättssalen, i terapirummet och i medierna.
När det talas om t.ex. övergrepp, talas sällan om det motstånd som den brottsutsatte gjorde, utan istället framställs ofta brottet som en gemensam handling. Det ger en skev bild av hur våldet ser ut och lägger ansvar och skuld på den brottsutsatte.
- När jag träffade patienter, såg jag att de utsatta alltid hittade sätt att göra motstånd mot våldet. Ibland gjorde de uttryckligen motstånd, verbalt eller fysiskt. Men det var mycket mer vanligt att göra motstånd på subtila och dolda sätt. Att hjälpa patienten identifiera och sätta värde på sitt subtila motstånd blev ett sätt att hjälpa patienten att må bättre, säger Allan Wade.
Föreläsningarna arrangeras av Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer (VKV), Tryggare Mänskligare Göteborg, Länsstyrelsen Västra Götalands län och Brottsoffermyndigheten.
För ytterligare uppgifter om Allan Wade och arrangemanget kontakta:
VKV – Anita Kruse 0709-75 19 78
Länsstyrelsen Västra Götaland – Lena Landén Jonas 0706-60 13 41
Tryggare och Mänskligare Göteborg – Ann Hanbert 0707-80 10 00
Brottsoffermyndigheten - Ulf Hjerppe 0706-19 57 54
Pressbild Allan Wade laddas ner genom:
http://responsebasedpractice.com/wp-content/uploads/2010/07/Allan-Wade-2009.jpg